Hoppa till huvudinnehåll

Jakten på den norska målmaskinen är över – 19-årige Erling Braut Håland flyttar till tysk storklubb

Erling Braut Håland jublar.
Erling Braut Håland var strålande bra i Champions League. Erling Braut Håland jublar. Bild: AFP / Lehtikuva Erling Braut Håland

Erling Braut Håland har jagats av hela Fotbollseuropa. Nu har den norske dundertalangen landat i Borussia Dortmund.

De engelska storklubbarna har uppgetts stå i kö för att värva den norska anfallaren Erling Braut Håland i januari. Framför allt Manchester United – med Ole Gunnar Solskjär som tränare – har kopplats ihop med Håland.

Nu är det slutspekulerat. 19-åringen har skrivit på för Borussia Dortmund.

– Jag är glad. Ha en bra nyårsfest, alla Dortmund-supportrar. Jag längtar efter att se er nästa år. Jag ser fram emot att bli en del av den här fantastiska klubben, säger han på klubbens Twitterkonto.

Hoppa över Twitterpostning

Hålands avtal sträcker sig till juni 2024.

– Jag visste att jag ville flytta hit. Jag väntar på att få spela framför 80 000 åskådare, säger han på Dortmunds webbplats.

Succé i Champions League

Håland är en dundertalang – och det har han verkligen bevisat under hösten i österrikiska RB Salzburg. Tack vare hans utsökta målskytte hade Salzburg en slutspelsplats i Champions League på gaffeln ända till den sista gruppspelsomgången.

Totalt gjorde Håland åtta mål på sex matcher i Champions League.

– Att gå till Salzburg var det bästa beslutet så här långt i livet. Det har skett så mycket under det senaste året att det är svårt att tro på det. Jag är extremt tacksam, säger han på Salzburgs webbplats.

Borussia Dortmund-bossen Hans-Joachim Watzke säger att Håland hade många anbud, men valde att komma till Bundesliga.

Dortmund ligger fyra i ligan vid julpausen. Bundesliga fortsätter i januari.

Läs också