Hoppa till huvudinnehåll

"Lata" Finland körde över Kazakstan – Patrik Puistola går upp som JVM:s vassaste målskytt efter två nya mål

En match återstår innan allvaret startar för Juniorlejonen. Kazakstan kunde inte bjuda Finland på högkaratigt motstånd i JVM och det blev en komfortabel seger – trots att de finländska spelarna var en bra bit från sin bästa nivå.

Frågan var inte om Finland skulle vinna mot Kazakstan. Frågan var snarare hur stora segersiffrorna skulle bli i JVM-ishockeyn.

Juniorlejonen gjorde verkligen inte sin bästa prestation, men just i dag räckte det till mer än väl. Finland följde upp lördagens storseger mot Slovakien med att slå Kazakstan med 7–1.

Finland var klasser vassare än sina motståndare, men matchen rycktes sönder av en massa utvisningar. Dessutom var lampan inte riktigt tänd hos Finland.

– Första perioden var inte vass. Vi spelade riktigt svagt, säger Matias Maccelli till Yle.

– Vi jobbade inte tillräckligt i starten. Vi var lata, säger Patrik Puistola.

Piiroinens nolla höll tio minuter

Trots det tog Finland ledningen rätt tidigt. I lagets första powerplay fortsatte en trevlig JVM-tradition.

För tredje matchen i rad inledde nämligen Patrik Puistola målskyttet. Han stod ledig framför kassen och rakade in 1–0 bakom Roman Kalmikov.

Drygt halvvägs in i perioden spräckte Kazakstan den finländske andremålvakten Kari Piiroinens JVM-nolla, men fler insläppta mål blev det inte för Piiroinen i VM-debuten.

I stället fixade Kristian Tanus lite turligt 2–1 och i starten av andra perioden dundrade Matias Maccelli in 3–1 med ett rappt handledsskott.

Aku Räty jublar i JVM.
Aku Räty och hans lillebror Aatu har varit finurliga i JVM. Aku Räty jublar i JVM. Bild: Ishockeyförbundet Aku Räty,Finlands herrjuniorlandslag i ishockey

Superjunioren Aatu Räty fullbordade målskyttet i perioden med att enkelt lägga in pucken i tom kasse. 17-åringen kunde tacka sin brorsa Aku för det fina förspelet.

Sista gruppspelsmatchen på nyårsafton

I den tredje perioden kom också 5–1 genom Patrik Puistola. Med sitt fjärde mål i JVM kliver han upp som hela turneringens främsta målskytt och poängplockare just nu. Puistola står på 4+3 efter tre matcher.

Mikko Kokkonen och Kim Nousianen avrundade med varsitt mål till slutsiffrorna 7–1.

– Vi gjorde en svag insats. Vi trodde eventuellt att det skulle bli enkelt, men de var mycket bättre i första perioden. Vi var effektiva. Det är alltid lite lurigt när man är förhandsfavorit, säger Kristian Tanus till Yle.

Dagens resultat i Trinec innebär att Kazakstan är klart för nedflyttningskval. Där väntar det sämsta laget från den andra gruppen.

Finland är uppe på sju poäng och dagens vinst innebär att kvartsfinalplatsen även i teorin är klar. På nyårsafton klarnar det vilken placering som Juniorlejonen tar i gruppspelet.

Efter en matchfri dag på måndag ställs Finland mot Schweiz i den sista gruppspelsmatchen. Den dusten startar klockan 20 på tisdagskvällen.

– Vi har gått framåt hela tiden. Vi gjorde mycket misstag i genrepet mot Kanada och i VM-premiären mot Sverige, säger Tanus.

JVM-kvartsfinalerna avgörs på torsdag.

Ishockey, junior-VM:

Grupp A:
Kazakstan–Finland 1–7 (1–2, 0–2, 0–3)
6.01 0–1 Patrik Puistola (Kristian Tanus, Ville Heinola) PP
10.13 1–1 Andrej Bujalski (Jusup Asukhanov, Ruslan Diomin) PP
14.31 1–2 Kristian Tanus (Joonas Oden, Patrik Puistola)
20.54 1–3 Matias Maccelli (Lassi Thomson)
32.37 1–4 Aatu Räty (Aku Räty, Ville Heinola)
47.06 1–5 Patrik Puistola (Joonas Oden)
53.49 1–6 Mikko Kokkonen (Toni Utunen)
57.58 1–7 Kim Nousiainen (Matias Maccelli, Lenni Killinen)