Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland fortsätter att imponera i U18-VM – Flicklejonen utan seger i gruppspelet

Finlands lagkapten Nelli Laitinen
Nelli Laitinen noterades för 1+1 i matchen mot Ryssland. Finlands lagkapten Nelli Laitinen Bild: Riku Laukkanen U18-VM i ishockey för damer 2020,Nelli Laitinen

Tredje och sista gruppspelsmatchen blev inte det spelmässiga kliv framåt som Flicklejonen såg fram emot, tvärtom. Mötet med Ryssland var utan tvekan deras sämsta match i turneringen.

Ryssland har däremot flyt i flickornas U18-VM. Först chockade de Kanada i öppningsmatchen och tvingade regerande världsmästarna till förlängning, som de sedan visserligen förlorade.

Men ändå. Att knipa poäng av ett nordamerikanskt lag i VM är en bedrift i sig. Och att förlora med 0–1 mot USA är inte heller något att skämmas över.

Därför var det ingen överraskning att Ryssland tog initiativet direkt då laget mötte Finland. Matchen hann knappt komma igång innan Rysslands Polina Lutjnikova nätade.

Och efter den smått chockartade starten lyckades Flicklejonen inte riktigt hitta den röda tråden. Inte förrän lagkaptenen, backen Nelli Laitinen klev fram i slutminuterna av första perioden och visade hur pucken ska skjutas i mål.

Mörka stunder i den andra perioden

I den andra perioden var det många saker som inte riktigt satt som de skulle. Det hela började visserigen bra, då Finland gick upp i en 2–1-ledning efter att man hade spelat en knapp minut av den andra perioden.

Men glädjeyran hade knappt lagt sig innan Finland bjöd på två baklängesmål. Slarv med pucken i egen zon och markeringsmissar och Rysslands Kristij Shasjkina blev tvåmålsskytt inom loppet av tre minuter.

Rysslands fjärde mål kom sedan efer en lyckad passning genom mittzon till Ilona Markova.

Målvaktsbyte i tredje perioden

Om det inte var Flicklejonens dag, så var det inte heller målvakten Aino Laitinens bästa dag. Efter två perioder fick Borgåkeepern Kiia Lahtinen ta över.

Med fem och en halv minut kvar på klockan tog chefstränaren Mira Kuisma ut målvakten och Flicklejonen jobbade på med sex utespelare, men inget hjälpte.

Luften hade gått ur laget. Finland blev sist i sin grupp med noll poäng efter tre förluster.

Om Tjeckien vinner över Slovakien i kväll, så betyder det att Tjeckien är etta i grupp B och Finlands motståndare i kvartsfinalen på måndag. Blir det tjeckisk förlust går Sverige upp som etta i gruppen och blir Finlands kvartsfinalmotståndare.

Finlands kvartsfinal på måndag kommer att direktsändas på Yle Arenan.

I den andra kvartsfinalen möts sannolikt Ryssland och Sverige. Kanada och USA går direkt till semifinal, som spelas på nyårsdagen.

Ishockey, U18-VM:

Grupp A:
Ryssland–Finland 4–2 (1–1, 3–1, 0–0)
1.46 1–0 Polina Lutjnikova (Kristij Shasjkina)
17.24 1–1 Nelli Laitinen (Sanni Rantala, Kiira Yrjänen)
20.56 1–2 Sanni Rantala (Nelli Laitinen)
21.50 2–2 Kristij Shasjkina (Viktoria Butorina)
24.46 3–2 Kristij Shasjkina (Polina Lutjnikova)
36.39 4–2 Ilona Markova (Karina Akhmetova)

Anna Alpatova (Ryssland): 28 räddningar (8, 6, 14) spelade 60 minuter
Aino Laitinen (Finland): 11 räddningar (4, 7) spelade 40 minuter
Kiia Lahtinen (Finland) 4 räddningar, spelade nästan 15 minuter

Kanada–USA 2–1 (1–0, 0–0, 1–1)