Hoppa till huvudinnehåll

Superlöftet Lafrenière uppges inte vara allvarligt skadad – lagkaptenens gest fick hela ryska laget att se rött: ”Menade inte att vara respektlös”

Alexis Lafreniere i farten.
Alexis Lafrenière. Alexis Lafreniere i farten. Bild: CTK/All Over Press Alexis Lafrenière

En mardrömsförlust, kallar kanadensiska TSN det. 0–6-förlusten mot Ryssland är alla tiders största nederlag för ett kanadensiskt U20-lag. Men nu kommer landslaget med ett positivt besked: Alexis Lafrenière verkar inte vara allvarligt skadad.

Kunde det faktiskt hända en tredje gång?

I turneringens första match skadade tjecken Jakub Lauko knäet allvarligt. Juniorlejonens Rasmus Kupari gick samma öde till mötes.

Då turneringens kanske största talang Alexis Lafrenière höll sig för knäet efter att ha kolliderat med den ryska målvakten på lördagen befarade många det värsta. Kunde ännu ett korsband ha gett vika?

De första uppgifterna bekräftade att det handlade om en knäskada. Men i natt rapporterade bland andra TSN att skadan inte är så allvarlig som man ursprungligen trodde.

Kanadensiska läkare ska ännu granska resultaten innan man fattar beslut om Lafrenières fortsatta turnering, men åtminstone är den första diagnosen hoppingivande.

”Ingen gillade det”

Kanske det var just Lafrenières skada som fick juniorlönnlöven att totalkollapsa mot Ryssland på lördagskvällen. Slutsiffrorna: 0–6. Kanadas största förlust någonsin i ett junior-VM.

Efteråt var kanadensarna väntat nog nedstämda. Då lagen traditionsenligt ställde upp på blålinjerna för att lyssna på den ryska nationalsången glömde Kanadas lagkapten Barrett Hayton att ta av sig hjälmen.

Det uppskattades inte av de ryska spelarna.

Rysslands lagkapten Grigorij Denisenko protesterade åt domarna efter att nationalsången spelats klart och då lagen skakade hand efteråt vägrade de ryska spelarna röra Hayton.

– Det var något som ingen gillade, säger Denisenko efteråt för TSN och vägrade kommentera incidenten ytterligare.

Men Hayton menar att det inte var avsiktligt.

– Jag menade inte att vara respektlös. Det var ett misstag, som inte ska överskugga deras seger. Jag måste göra bättre ifrån mig, säger Hayton i ett pressmeddelande enligt den kanadensiska kanalen.