Hoppa till huvudinnehåll

Vi får vänta på vintern – nu blåser föhnvindar

Slaskklädd kirskål.
Hela månaden ser ut att bli högre än normalt för årstiden. Slaskklädd kirskål. Bild: Nella Nuora / Yle vinter,mörker,snö,kirskål,regn,snöfall,slask

Vädret i Österbotten blir mildare från och med söndagen. Också följande tio dagar ser ut att fortsätta för årstiden klart varmare. Ingen vinter i sikte ännu, säger meteorolog.

- Medeltemperaturen är ungefär sex grader högre än normalt för årstiden just nu längs den österbottniska kusten, konstaterar meteorolog Petri Hoppula vid Meteorologiska institutet.

På söndag har vi temperaturer som närmar sig plus tre grader och vindarna är relativt friska, uppemot 11 meter i sekunden sydlig vind i vindbyarna.

Mot kvällen och eftermiddagen kan det också bli tidvis regnigt. De närmaste dagarna kommer att fortsätta relativt blåsiga

- Nu har det redan blivit klart mildare och det ser ut att fortsätta så här. Också natten till måndag blir mild med plusgrader, säger Hoppula.

Varma vindar från Norge

På måndagen blir det ännu mildare väder i och med att föhnvindar från Norge blåser in över Österbotten.

Då kan temperaturen stiga till till och med fem grader. I takt med att värmen tilltar blir det också klarare. Det kan till och med bli soligt under måndagen.

- Föhnvindarna blåser in över de norska bergen. Måndagen blir en fin dag, säger Hoppula.

Också natten till tisdagen är till en början mild, men under småtimmarna ändrar vindriktningen till nordlig och det blir tillfälligt kallare.

Årets sista dag ser ut att bli en mulen dag med uppehåll och med temperaturer en aning på minus.

Mot kvällen klarnar det och till en början är det klart väder under natten.

- Nyårsnatten ser ut att bli en riktigt riktigt klar natt, säger Hoppula.

Mot småtimmarna byter vindriktningen igen till västlig vind och det blir varmare.

År 2020 börjar i milt och mulet väder

Första dagen på det nya året blir igen en mild dag med temperaturer på mellan plus två till plus fyra grader. I huvudsak blir det en mulen dag.

Också resten av veckan ända fram till trettondagen är det fortsättningsvis milt för årstiden.

Vi har temperaturer mellan noll och plus fyra grader. Tidvis blir det nederbörd, och den kommer sannolikt i huvudsak i form av regn.

- Det blir nog ingen vinterkyla innan trettondagen, säger Hoppula.

För närvarande har vi omkring sju centimeter snö i Österbotten, men sannolikt kommer den snömängden att krympa igen rejält under de närmaste dagarna.

Ingen vinter ännu i januari

Inte heller långtidsprognoserna, som kan ge åtminstone en fingervisning om vart temperaturerna är på väg, ger vinkar om att någon kallare period skulle vara att vänta under hela januari.

Meteorologen Petri Hoppula säger att medeltemperaturerna under hela månaden ser ut att bli högre än normalt för årstiden.

- Det verkar nog vara klar varmare än normalt i hela Finland. På stora områden mellan en och tre grader varmare än normalt och på vissa håll till och med mellan tre och sex grader varmare än normalt ända till slutet av januari, säger Hoppula.

Isläget är inte heller stabilt just nu. I skärgården kan det finnas några centimeter is.

Men vindarna de närmsta dagarna bryter sönder den lilla is som kommit bedömer man vid Vallgrunds sjöbevakningsstation i Korsholm.

Läs också