Hoppa till huvudinnehåll

Australien förbjuder fyrverkerier under nyåret - Sydney det enda undantaget

Brandman släcker markband i Australien.
Skogsbränderna i Australien förvärras på grund av rekordvärme, åskväder och hårda vindar. Brandman släcker markband i Australien. Bild: Kelly Barnes / EPA Australien,skogsbränder

Storstäder över hela Australien har förbjudit fyrverkerier under nyårsfirandet på grund av omfattande skogsbränder. Sydney som brukar inleda nyårsfirandet med ett stort fyrverkeri, är den enda storstaden som har beviljats undantagstillstånd att fira nyåret på traditionellt vis.

Myndigheterna var under hårt tryck att förbjuda årets fyrverkeri men delstatens brandverk gav slutligen efter på måndagen.

En miljon människor väntas bevittna det traditionella nyårsfyrverkeriet på plats i Sydneys hamn och en miljard människor världen över väntas följa med det via tv.

Nyårsfirandet fick grönt ljus trots att landets folkrikaste delstat New South Wales som bäst lider av 97 skogsbränder, av vilka 43 är utom kontroll.

Nio personer har omkommit i bränder som har förstört över 1 000 hem i New South Wales.

I alla andra städer i södra och sydvästra Australien råder det strängt fyrverkeriförbud, medan myndigheterna varnar för att bränderna förvärras i rekordvärmen.

Rekordvarmt

I delstaten Victoria har temperaturerna stigit till 45 grader i en del städer och varning för häftiga skogsbränder råder fortfarande i fyra delstater; Victoria, South Australia, Tasmanien samt New South Wales.

Det är över 40 grader varmt både i Melbourne och i Tasmaniens huvudstad Hobart, där det inte har varit så här hett sedan år 1897.

I Sydney har temperaturerna rört sig kring 33 grader medan röken från bränderna fortfarande hänger tjock över staden.

Tjock rök från skogsbränderna hänger över miljonstaden Sydney
Tjock rök från skogsbränderna hänger över miljonstaden Sydney Tjock rök från skogsbränderna hänger över miljonstaden Sydney Sydney,Australien

Premiärminister Scott Morrison talade varmt för att fyrverkeriet i Sydney genomförs som planerat för att "visa för hela världen hur sega och motståndskraftiga australierna är."

Delstatens vice premiärminister John Barilaro ansåg däremot att fyrverkeriet borde ställas in.

- Risken är för stor och vi borde visa respekt för våra frivilliga brandbekämpare, sa Barilaro innan brandverket visade grönt ljus för fyrverkeriet.

Evakueringar i Victoria

I landets näst folkrikaste delstat Victoria har tusentals människor evakuerats undan bränder som är utom kontroll.

Delstaten lider inte bara av hettan utan också blixtnedslag som startade minst 16 skogsbränder inom ett dygn. Åskvädret och hårda, byiga vindar befaras ännu förvärra läget innan kallare luft sveper in i delstaten på tisdag.

Räddningsverkets chef Andrew Crisp säger att skogsbränderna har "utlöst egna åskväder vilket skapar oförutsägbara och farliga omständigheter. "

Delstatens minister för nödfall Lisa Neville befarar att det läget ännu förvärras.

- Det här är inte över än utan vi är bara halvvägs, varnar Neville.

Läs också