Hoppa till huvudinnehåll

Det nya året firas i klart väder och några minusgrader

Fyrverkerier
Man får skjuta fyrverkerier från klockan 18 på nyårsafton och åtta timmar framåt, till klockan 2 på natten. Fyrverkerier Bild: Mostphotos fyrverkerier,nyår

När tisdag blir onsdag och 2019 blir 2020 är det lite småkyligt på de flesta håll i landet, men vid kusten kan temperaturen hållas nära noll grader.

På tisdag, nyårsafton, är det klart väder i nästan hela landet både på dagen och på kvällen, enligt Meteorologiska institutet. Vädret fortsätter i samma stil på onsdag morgon.

Endast de som tillbringar nyårsafton i de östra delarna av landet kan få molnigare väder och det kan förekomma nederbörd nära östgränsen.

Eveliina Tuovinen, jourhavande meteorolog vid FMI, säger att vädret är gynnsamt för den som ämnar skjuta fyrverkerier.

- Vi kan förvänta oss måttlig vind, men inte mer än så. Vädret lär bli bra för raketer, säger Tuovinen.

Temperaturen förväntas bli ungefär 1 till 5 minusgrader vid kusten, -5 i inlandet och -10 i Lappland under nyårsnatten.

Blåsigt till havs

Även om det nya året börjar i klart väder byts symbolerna på väderkartan snabbt ut under nyårsdagen. Vädret mulnar och det börjar snöa på många håll. I landets västra del kan det också regna.

Endast sydkusten ser ut att få uppehåll hela nyårsdagen.

Samtidigt blir det mildare väder i hela landet med plusgrader i södra och västra Finland. Mot kvällen på nyårsdagen kan temperaturer över noll grader skådas på termometrarna så långt norrut som i Uleåborg.

Det finns också några varningar att ta hänsyn till.

Den första dagen av det nya året kan det bli dåligt väglag i Norra Österbotten, Norra Karelen, Norra Savolax, Kajanaland och Lappland.

Till havs blåser hård västlig till nordvästlig vind på nästan alla sjödistrikt under nyårsafton. Nyårsdagen för med sig hård sydvästlig vind på Norra Bottenhavet, i Kvarken och på Bottenviken.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes