Hoppa till huvudinnehåll

Föreningarna drar en lättnadens suck - Lojo fortsätter kompensera fastighetsskatten

Åsvalla.
Åsvalla från 1911 är den svenska föreningens hus i Lojo. Åsvalla. Bild: Yle/Malin Valtonen svenska föreningen i lojo

Lojo fortsätter kompensera fastighetsskatten för föreningar som äger ett hus. Det beslutade Lojo stadsfullmäktige på sitt budgetmöte (11.12).

Frågan har debatterats hela hösten.

Lojo stads ekonomi är ansträngd på grund av stora skolbyggen och flera andra orsaker. Staden har därför gjort upp ett sparpaket som skär ner både på stora och mindre utgifter.

Att ersätta föreningarna för fastighetsskatten var en av de mindre summorna som enligt sparprogrammet skulle sparas bort.

Många föreningar äger hus och fastighetsskatten kan vara en betydande utgift för föreningarna.

Porträttbild på Rolf Grandell.
Rolf Grandell från Svenska föreningen hoppades i höstas på ett beslut som tryggar fastighetsskattestödet till föreningarna i Lojo. Porträttbild på Rolf Grandell. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Lojo,Västnyland,föreningar,föreningsaktiva,föreningshus,fastighetsskatt,rolf grandell

Men när fullmäktige manglade budgeten för 2020, föreslog Aslak Palenius från socialdemokraterna att staden plockar tillbaka 35 000 euro i budgeten så att föreningarna kan kompenseras för fastighetsskatten.

Med rösterna 28-23 beslutade fullmäktige i Lojo sedan att stödet fortsätter.

Här kan du lyssna på intervjun från oktober med Rolf Grandell från Svenska föreningen i Lojo. Malin Valtonen intervjuar: