Hoppa till huvudinnehåll

"Att spara långsiktigt borde vara lika självklart som att borsta tänderna" – tiotusentals finländare har redan öppnat ett aktiesparkonto

Martin Paasi,talousasiantuntija. Nordnet.
Martin Paasi säger att det verkar finnas en efterfrågan på aktiesparkontona. Martin Paasi,talousasiantuntija. Nordnet. Bild: Sasha Silvala / YLE Nordnet,Martin Paasi,börser,börsbolag

Från och med 2020 kommer man att via aktiesparkonton kunna handla med aktier på Helsingforsbörsen. Det som händer på aktiesparkontot stannar på kontot, vilket gör att du inte behöver betala skatt på din vinst så länge pengarna är på kontot.

Före julhelgen hade så många som 21 000 finländare redan öppnat ett aktiesparkonto, uppskattar Nordnet. Enligt Börsstiftelsen förväntar man att miljarder euro flyttas över till aktiesparkontona.

Enligt Martin Paasi som är sparekonom på Nordnet har aktiesparkontot flera fördelar, både för privatpersoner och för staten.

Ingen skatt på vinster så länge de ligger där

Vinster på aktiesparkontot beskattas inte förrän pengarna lyfts från kontot. Om du får vinster kan du alltså, så länge pengarna är kvar på aktiesparkontot, återinvestera pengarna utan att betala skatt.

– Aktiesparkontot tar långsiktigt aktiesparande enligt samma skattelinje som fondsparandet.

Tidigare har det inte funnits samma möjlighet om man investerat direkt i aktier.

– Det som händer på kontot stannar på kontot. Skatteförvaltningen har ingen insyn i det.

Indirekt blir staten en långsiktig investerare. Staten får sina skatter först efter att människor tar ut pengarna som de tjänat på aktierna, men intäkten för staten är större eftersom pengarna fått stå och växa på kontot.

– Skatteintäkterna för staten blir alltså större på sikt.

Du kan bara investera i aktier

För en del kan det vara en nackdel att man bara kan investera i aktier, säger Martin Paasi.

– Det lönar sig inte heller att investera i tillväxtaktier på aktiesparkontot på kort sikt.

Det kan vara vettigare att använda ett värdeandelskonto för tillväxtaktier eftersom tillväxtaktiebolag sällan betalar ut utdelningar.

Om du förlorar pengar på aktierna du har investerat i kan du inte dra av möjliga förluster.

– Du kan inte dra av det på annat sätt än att du tar ut alla pengar och avslutar kontot.

När det gäller investeringar i till exempel USA så måste du betala femton procents källskatt på vinstutdelning därifrån.

Femtioeurossedlar.
Du kan sätta in maximalt 50 000 euro på ditt aktiesparkonto. Femtioeurossedlar. Bild: Henrietta Hassinen / Yle euro,sedlar,Eurosedlar,50 euro note,valutor,ekonomi,lön,Köpkraft

För vem passar aktiesparkontot?

Elias Rantapuska som är professor vid Aalto-universitet säger till STT att det alltid är en bra tid att placera, även om de kommande åren är svåra att förutspå.

Att ta reda på saker i förväg kan göra att man undvika typiska nybörjarmisstag.

Enligt Juha Kinnunen på analystjänsten för aktieplaceringar Inderes är det värsta misstaget man kan göra som nybörjare att investera i aktier när de är som populärast.

Martin Paasi säger att det finns en efterfrågan på aktiesparkontona, men sättet att investera passar inte för alla.

– Aktiesparkontot passar framför allt för sådana som sysslar med aktiv handel på börsen. För de som köper och säljer dagligen kan det vara en bra idé att använda aktiesparkonto.

Också de som planerar att under många års tid sätta pengar i ett bolag som betalar bra dividender, alltså vinstutdelning på aktier, kan ha nytta av kontot. Det här eftersom man kan återinvestera pengarna utan att behöva betala skatt.

Om du vill investera i räntor eller olistade bolag, eller vill placera i fonder eller tillväxtaktier, då är inte aktiesparkontot något för dig.

"Du kommer igång med 15 euro per månad"

Martin Paasi säger att det vore bra för varje finländare att långtidsspara.

– Det borde vara lika självklart som att borsta tänderna på morgonen.

Att spara i kostnadseffektiva aktieindexfonder är det mest effektiva sättet att börja spara för 99,9 procent av oss.

– Det är en lätt och mycket effektiv lösning för någon som sparar i tiotals år. Du kommer igång med 15 euro per månad.

Elias Rantapuska skulle välja flera välspridda indexfonder att investera i.

– Man behöver inte nödvändigtvis investera i det som rådgivare för finansiella tjänster erbjuder, utan det som utgående från risker och kostnader passar en själv.

Intervjun med Rantapuska och Kinnunen är gjorda av STT.