Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Distansåkarnas dag på touren – Niskanen och Niskanen har slagläge

Efter öppningsveckoslutets masstart och fristilssprint är det dags för en gammal hederlig tävling med intervallstart på Tour de Ski. Syskonen Iivo och Kerttu Niskanen ska ha goda chanser att klättra i sammandraget trots att det handlar om fristilslopp i italienska Toblach.

Kl. 16.00 Damer 10 km, fristil, intervallstart

Finland:

I Krista Pärmäkoskis frånvaro är Kerttu Niskanen det stora (läs: enda) blåvita hoppet på damsidan.

Liksom lillebror Iivo gav hon ett prima formbesked i Davos då hon slutade sexa på den fria milen. Det var hennes bästa placering i ett fristilslopp i mannaminne.

Niskanen kan knappast utmana åkare som Therese Johaug och Heidi Weng om tätplaceringarna men om allt klaffar den här veckan kan hon knipa en placering i topp sex i tourens sammandrag för femte gången i karriären.

Finländare: 8 Anne Kyllönen, 47 Vilma Nissinen, 48 Kerttu Niskanen.

Kl. 13.30 Herrar 15 km, fristil, intervallstart

Finland:

Iivo Niskanen ligger på 16:e plats i sammandraget. Avståndet till täten är emellertid inte så stort att Niskanens chanser till en framskjuten placering skulle ha grusats. Tvåan Alexander Bolsjunov är inte mer än 45 sekunder före finländaren.

Iivo Niskanen visade i Davos för två veckor sen att han nuförtiden också är att räkna med i fristilslopp. Med bättre fördelning av krafterna kunde han ha tagit en pallplacering men fjärde platsen var inte fy skam.

En snarlik placering i dag skulle garantera att Niskanen har ett prima utgångsläge inför de kommande tre klassiska etapperna.

Finländare: 6 Lari Lehtonen, 20 Perttu Hyvärinen, 47 Lauri Lepistö, 56 Iivo Niskanen.

Läs också