Hoppa till huvudinnehåll

Finland utnyttjade inte sina lägen medan Schweiz straffade med hög procent: "Vi fick en bra lektion, det här måste vi ta lärdom av"

Raimo Helminen.
Raimo Helminen säger att Finland fick sig en läxa. Raimo Helminen. Bild: KHL-Marketing Raimo Helminen,ishockey

Finlands Juniorlejon förde spelet i den sista gruppmatchen mot Schweiz, men hade stora problem med effektiviteten.
– Vi fick en bra lektion, det här måste vi ta lärdom av, säger landslagets chefstränare Raimo Helminen.

Skotten på mål var 38–22 till Finlands fördel och att säga att Finland dominerade spelet är knappast någon överdrift. Men Schweiz var vassare vid mållägena medan Finland hade fuktigt krut. Slutresultatet skrevs 5–2 till Schweiz.

– Schweiz spelade bra och hängde bra med i spelet. Inget bort från deras insats. De använde sin momentum, säger juniorlandslagets chefstränare Raimo Helminen.

Helminen säger att första perioden inte var så bra medan den andra var bättre. Schweiz vann ändå perioden med hela 3–1 trots att Finland hade sina chanser. Schweiz gjorde öppningsmålet efter bara 19 sekunder, och knappt två minuter senare stod det redan 1–2 på resultattavlan.

– De fick bra momentum av det och utnyttjade det. Vi var lite ineffektiva medan de var effektiva. Det är det som räknas i ishockey. Sånt är det. Det finns inga lätta matcher.

– Vi fick en bra lektion, det här måste vi ta lärdom av. Nästa match är ödesmatchen och dit siktar vi nu, säger landslagets chefstränare Raimo Helminen.

I torsdagens kvartsfinal mot USA måste försvarsspelet bli klart bättre, säger Helminen.

– Vi måste spela noggrannare med pucken och inte ge vika på någon punkt. Alla måste ha förstklassig attityd, spela noggrant varje situation och försvara bra. Målchanser får vi nog.

"Vi har vunnit över USA tidigare också"

Backen Lassi Thomson fick i egenskap av Finlands lagkapten förklara vad som gick snett i Schweiz-matchen.

– Vi var inte riktigt färdiga för den här matchen och gjorde det lite för lätt för motståndaren. Det är bara att ta sikte på nästa match, säger Lassi Thomson.

Finland inledde piggt och tog ledningen i första perioden. Början på andra perioden var däremot en smärre katastrof där Schweiz gjorde två mål inom två minuter.

– Vi blev nog lite kvar i omklädningsrummet. Vi fick inte längre ut det bästa av oss själva i andra perioden. Sedan kom det ett par mål i eget mål och vår laddning sjönk.

– Vi blev lite frustrerade när vi inte lyckades i målskyttet. I stället släppte vi motståndarna till alltför bra mållägen som de utnyttjade.

På torsdag är det en ny match, och allt är möjligt. Finland är regerande världsmästare och har varit i samma situation förr. Motståndet lär knappast bli lättare hädanefter: allt hänger på det egna spelet.

– Vi kan inte ge efter mot USA över huvud taget. Vi måste kämpa hela tiden och vara alerta. Så tar vi jänkarna i nästa match.

– Vi fortsätter framåt och tror på oss själva och att vi tar oss långt i turneringen. Vi har vunnit över USA tidigare också. All fokus på det!