Hoppa till huvudinnehåll

Guldlotsen Jukka Jalonen fick tung utmärkelse – valdes till årets tränare

Jukka Jalonen jublar med VM-bucklan i händerna.
Jukka Jalonen ledde Lejonen till VM-guld i våras. Jukka Jalonen jublar med VM-bucklan i händerna. Bild: imago images / ActionPictures/ All Over Press Jukka Jalonen

Jukka Jalonen var den bästa tränaren under 2019. Det anser tränarförbundet som valt Jalonen till årets tränare för andra gången i karriären.

Man kan dra en rak linje mellan åren då Finland vinner ishockey-VM och förbundskaptenen utses till årets tränare av tränarförbundet.

Efter det första guldet 1995 valdes Curt Lindström till årets tränare och 2011 fick Jukka Jalonen utmärkelsen efter Lejonens andra guld. I år spelade man hem det tredje VM-guldet och nu fick Jalonen ta emot utmärkelsen igen.

– Det fanns många goda kandidater och valet var inte lätt. Jalonen har nått regelbunden framgång både på junior- och seniornivå. Nu lyckades han föra Lejonen till VM-guld.

– Jalonen skapade ett vinnande lag och som tränare fattade han tuffa beslut. Han tränar på ett människonära sätt, säger förbundets ordförande Jorma Kemppainen och viceordförande Pulmu Puonti i ett pressmeddelande.

Tränarförbundet har delat ut den här utmärkelsen sedan 1978. De två senaste åren har Olli Ohtonen (Iivo Niskanens personliga tränare) valts till årets tränare.

På idrottsgalan i januari är Jalonen också en het kandidat till årets tränare. Då är det sportjournalisterna som röstar fram vinnaren.

Jalonen har vunnit det priset två gånger tidigare (2011, och 2016).

Läs också

Nyligen publicerat - Sport