Hoppa till huvudinnehåll

Guldlotsen Jukka Jalonen fick tung utmärkelse – valdes till årets tränare

Jukka Jalonen jublar med VM-bucklan i händerna.
Jukka Jalonen ledde Lejonen till VM-guld i våras. Jukka Jalonen jublar med VM-bucklan i händerna. Bild: imago images / ActionPictures/ All Over Press Jukka Jalonen

Jukka Jalonen var den bästa tränaren under 2019. Det anser tränarförbundet som valt Jalonen till årets tränare för andra gången i karriären.

Man kan dra en rak linje mellan åren då Finland vinner ishockey-VM och förbundskaptenen utses till årets tränare av tränarförbundet.

Efter det första guldet 1995 valdes Curt Lindström till årets tränare och 2011 fick Jukka Jalonen utmärkelsen efter Lejonens andra guld. I år spelade man hem det tredje VM-guldet och nu fick Jalonen ta emot utmärkelsen igen.

– Det fanns många goda kandidater och valet var inte lätt. Jalonen har nått regelbunden framgång både på junior- och seniornivå. Nu lyckades han föra Lejonen till VM-guld.

– Jalonen skapade ett vinnande lag och som tränare fattade han tuffa beslut. Han tränar på ett människonära sätt, säger förbundets ordförande Jorma Kemppainen och viceordförande Pulmu Puonti i ett pressmeddelande.

Tränarförbundet har delat ut den här utmärkelsen sedan 1978. De två senaste åren har Olli Ohtonen (Iivo Niskanens personliga tränare) valts till årets tränare.

På idrottsgalan i januari är Jalonen också en het kandidat till årets tränare. Då är det sportjournalisterna som röstar fram vinnaren.

Jalonen har vunnit det priset två gånger tidigare (2011, och 2016).