Hoppa till huvudinnehåll

Juniorlejonen åkte på överraskande förlust – möter USA i kvarten

Här såg det ännu bra ut mot Schweiz.
Här såg det ännu bra ut mot Schweiz. Här såg det ännu bra ut mot Schweiz. Bild: CTK / Lehtikuva Anttoni Honka

Finland avslutade gruppspelet i JVM med en förlust mot Schweiz. Med facit på hand var det inte mycket på spel – snarast gällde det att hålla formen och hitta den kämpaglöd och den vinnarskalle som behövs i torsdagens kvartsfinal. Men visst hade en seger mot Schweiz smakat.

Finland förlorade mot Schweiz med 2–5 och slutar trea i A-gruppen i JVM. Schweiz slutar tvåa efter Sverige som ångat på som det berömda tåget i gruppspelet.

I torsdagens kvartsfinal – som vad VM beträffar tenderar att vara en riktig "vinna eller försvinna-match" för Finlands del – står USA för motståndet.

Finland inledde vasst

Första perioden bjöd på bra och fartfylld ishockey där Juniorlejonen höll klart mera puck och skapade några hyfsade mållägen, även om Schweiz i form av Sandro Schmid fick matchens första goda målchans, ett skott som Justus Annunen i Finlands mål klarade säkert.

På grund av matchens första utvisning på Ilves-backen Santeri Hatakka hade Schweiz de facto första periodhalvans farligaste lägen, men Justus Annunen redde galant ut lägena.

Och när alplandet inte lyckades i numerärt överläge gjorde i stället Finland det. Patrik Puistolas svit – öppningsmålet i Finlands tre inledande VM-matcher – tog slut i och med att Anttoni Honka pangade in sitt första mål i turneringen. Fullträffen var Finlands femte powerplaymål i VM, passningarna gick till Kristian Tanus och Ville Heinola.

Andra perioden VM:s sämsta för Finland

Om den första perioden höll hög blåvit klass var den andra rena rama motsatsen. Perioden hann inte ens bli en halv minut gammal innan Fabian Berri utjämnade till 1–1 i en situation där de finländska spelarna inte verkade vara riktigt vakna. Otagbart skott för Annunen, som inte behöver ta målet på sitt konto.

Av bara farten förde Gaetan Jobin upp schweizarna i ledning två minuter senare. Finland kom snabbt i kapp genom Joonas Oden som styrde in Lassi Thomsons skott efter en bra sekvens av Juniorlejonens andra kedja.

Knappt fyra minuter innan den andra periodpausen gick alpnationen igen upp i ledning. Lagkaptenen Lassi Thomson missade pucken och Fabian Berri kom upp i god fart och avfyrade ett precist skott som passerade Annunen, som åter fick se sin räddningsprocent sjunka.

Schweiz fastställer fula siffror

I tredje perioden lyckades Schweiz igen i målskyttet, denna gång genom Simon Knak som styrde in en superb passning av den schweiziska lagkaptenen Tim Berni.

Finland jagade ursinnigt reducering och utjämning men i stället fick Schweiz punktera matchen genom mål i tom bur. Målskytt där Valentin Nussbaumer.

Förlusten mot Schweiz svider säkert, men behöver inte betyda någonting. I JVM 2014 förlorade Finland den sista gruppmatchen mot Schweiz men gick till slut hela vägen och korades till världsmästare.

JVM-kvartsfinalerna avgörs på torsdag och Finland möter alltså USA medan Schweiz möter Ryssland.

I de två övriga kvartsfinalerna möter Sverige Tjeckien medan
Kanada tar sig an Slovakien.

Ishockey, junior-VM, Grupp A:

Finland–Schweiz 2–5 (1–0, 1–3, 0–2)
12.49 1–0 Anttoni Honka (Ville Heinola, Kristian Tanus)
20.19 1–1 Fabian Berri (Sandro Schmid)
22.18 1–2 Gaetan Jobin (David Aebischer, Stephane Patry)
28.33 2–2 Joonas Oden (Lassi Thomson, Kim Nousiainen)
36.04 2–3 Fabian Berri (Gian-Marco Wetter)
50.03 2–4 Simon Knak (Tim Berni)
53.49 2–5 Valentin Nussbaumer

Läs också

Nyligen publicerat - Sport