Hoppa till huvudinnehåll

Karistjejen Ida Adamsson gör raketkarriär i Sverige – nu ska hon spela i högsta fotbollsserien

Porträttbild på Ida Adamsson.
Ida Adamsson lever sin dröm i Örebro. Hon kämpar om en plats på plan i KIF Örebros damlag i Damallsvenskan. Porträttbild på Ida Adamsson. Bild: Bubi Asplund / Yle fotboll,fotbollsspelare,Karis,Ekenäs IF,Raseborg,Västnyland,damfotboll,KIF Örebro DFF,Damallsvenskan,Ida Adamsson

För ett drygt år sedan åkte då 16 år gamla Karistjejen Ida Adamsson till svenska Örebro för att studera och spela fotboll. Nu är hon klar för att spela i Damallsvenskan, alltså högsta serien i Sverige.

Hon flyttade tillsammans med Rebecka Mannström, kompis och lagkamrat i Ekenäs IF, till Sverige och inledde studier vid Grillska gymnasiet i Örebro. Det är ett gymnasium för just fotbollsspelare.

Många av spelarna i KIF Örebros F19-lag går i skolan.

Första året fick hon spela med KIF Örebros A-flickor (F19). För några veckor sedan blev det klart att hon säsongen 2020 ska spela i klubbens damlag i Damallsvenskan. Det är stort.

- Jag trodde inte att jag skulle komma med i A-laget redan nu, säger Ida Adamsson.

Knäskadan stoppade inte utvecklingen

Hon hade en liten knäskada i somras, men lyckades trots det övertyga tränarteamet i KIF Örebros representationslag att lyfta upp henne i A-laget.

- Jag biter ihop bara, jag trodde inte först att skadan var så allvarlig.

Ida Adamsson, iklädd röd speldräkt, kämpar om bollen i en fotbollsmatch.
Ida Adamsson har spelat för KIF Örebros F19-lag i den högsta serien för åldersklassen i Sverige. Ida Adamsson, iklädd röd speldräkt, kämpar om bollen i en fotbollsmatch. Bild: Rasmus Ohlsson fotboll,fotbollsspelare,Örebro,Ekenäs IF,KIF Örebro DFF,Ida Adamsson

A-laget i KIF Örebro inleder träningarna för säsongen 2020 den 13 januari.

- Det känns jättespännande och det ska bli jätteroligt. Jag hoppas jag ska utvecklas så mycket som möjligt tillsammans med de andra duktiga spelarna vi har i laget.

Vill bli starkare

I en intervju för Yle i slutet av oktober sa KIF Örebros chefstränare Stefan Ärnsved att Mannström och Adamsson tillhör undantagen om de debuterar i A-laget i nästa år.

Enligt honom brukar lokala talanger i klubben oftast debutera i representationslaget vid 18-19 års ålder.

– Så Ida och Rebecka är 1-2 år före sin utveckling i jämförelse med andra, säger han.

Ida Adamssons utveckling har varit enorm. Hon säger att hon måste bli starkare på planen, men att hennes tempo och tekniska kunnande nog räcker till.

- Presterar jag bra och blir starkare ska jag nog försöka få en spelarplats i laget, säger hon om sina chanser att få spela i Damallsvenskan redan säsongen 2020.

Fotbollsspelaren Ida Adamsson i beredskap att sparka bollen under en match.
Till Ida Adamssons styrkor hör bland annat att hon är bra med fötterna. Fotbollsspelaren Ida Adamsson i beredskap att sparka bollen under en match. Bild: Rasmus Ohlsson fotboll,fotbollsspelare,Örebro,Ekenäs IF,KIF Örebro DFF,Ida Adamsson

Ida Adamsson ingår alltså i A-lagets spelartrupp, men hon kommer att spela i F19-laget som spelar i högsta serien för åldersklassen. Tar hon en ordinarie plats i KIF Örebros A-lag kommer hon sannolikt inte att spela med juniorlaget.

Duktig med båda fötterna

Att bli fysiskt starkare pratar hon ofta om. Ida Adamsson säger att de svenska damfotbollsspelarna är väldigt starka och spelar också väldigt hårt.

Hon säger att hon också måste jobba med sin explosivitet.

- Det är klart att jag kan bli bättre på allting annat också, men det är det jag huvudsakligen måste jobba med, säger hon.

Ida Adamsson spelar som offensiv innermittfältare i laget. Hon hamnade på den spelpositionen redan som ung junior, mycket tack vare det att hon är duktig att spela med båda fötterna.

- Jag tycker om den spelpositionen. Det är kul att jobba både framåt och hemåt.

Inga landslagsuppdrag

En kuriositet med Ida Adamsson är att trots att hon nu knackar på dörren till Damallsvenskan i Sverige så har hon inte fått tillfälle att prova på spel i finska landslaget. Ida Adamsson har inte spelat en enda flicklandskamp.

Men det ska nog bli en ändring på det. KIF Örebro har gjort slag i sak.

- Klubben har skickat matchvideor på mig till tränarteamet i U18-landslaget så dom har fått kolla på hur jag spelar.

Hon säger att det skulle vara en dröm som går i uppfyllelse om hon skulle få klä sig i landslagsdressen. Den 20-24.1.2020 ordnas ett landslagsläger för U18-laget i Eerikkilä. Kanske Ida Adamsson får kallelse till det lägret.

Under vintern och våren gäller det för henne också att övertyga Stefan Ärnsved, coachen i KIF Örebro .

Seriepremiär i Damallsvenskan blir det för KIF Örebro den fjärde april mot Linköpings FC. Matchen spelas i Linköping.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland