Hoppa till huvudinnehåll

Karleby blandar raketer och ljus på nyår – Vasa skjuter som normalt

Nyårsraketer i Pojo i Raseborg
Arkivbild. Nyårsraketer i Pojo i Raseborg Bild: Yle/Patrik Rosström Nyårsafton,fyrverkeripjäser,fyrverkerier,Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland,raket

Fyrverkerier har de senaste åren ifrågasatts allt mer, men ännu säljs de som vanligt och många städer fortsätter att skjuta raketer. Karleby stad provade lasershow under förra årets Veneziad, men det visade sig inte vara särskilt populärt.

När nyåret närmar sig är det inte bara fyrverkerier det slår gnistor om, utan även debatten om fyrverkeriernas vara eller icke vara brukar blossa upp. Så även i år.

En enkätundersökning gjord av Maaseudun tulevaisuus visar att hälften av finländarna vill förbjuda att fyrverkeripjäser säljs till vanliga konsumenter.

Samtidigt håller riksdagen på att ta ställning till ett medborgarinitiativ om ett sådant förbud. Och i Sverige får enbart personer med specialtillstånd köpa raketer på pinne från och med i år.

Helena Niemi är en av dem stöder ett förbud, eftersom hon tycker att fyrverkerier kan vara farliga och inte är bra för miljön.

– Jag tycker att privatpersoner inte behöver skjuta, det räcker att städerna, butikerna och samfund skjuter.

Sabina är också för ett förbud eftersom hon har en hund som inte gillar fyrverkerier. Hon tycker att inte heller städerna borde få skjuta raketer.

Ung kvinna står utomhus på parkering, ler och tittar in i kameran. Snö på marken.
Sabina tänker på djuren. Ung kvinna står utomhus på parkering, ler och tittar in i kameran. Snö på marken. Bild: Yle/Markus Bergfors Vasa,sabina

– Det är många djur i städerna också, så de lider lika mycket som de på landsbygden.

Hans Östman är mer positivt inställd.

– Jag tycker att de fyrverkerier vi hittills använt går bra, om man är förnuftig. Och det är ju de flesta.

Man i grått hår med vinterjacka tittar in i kameran. Han står inne i butiksmiljö.
Hans Östman. Man i grått hår med vinterjacka tittar in i kameran. Han står inne i butiksmiljö. Bild: Yle/Markus Bergfors Vasa,hans östman

Fyrverkerier blandat med ljus i Karleby

Även om många är kritiska till fyrverkerier är det också många som vill ha raketer, åtminstone enligt Jonne Sandberg, utvecklingsdirektör vid Karleby Stad.

Karleby provade att skippa fyrverkerierna under Veneziaden 2018 och ordnade istället en lasershow.

Men efter att ha hört vad folk tyckte om lasershowen valde staden att återgå till raketer.

– Den summerade feedbacken var att man ville ha raketer, så tiden var väl inte riktigt mogen för det, säger Sandberg.

Det blir ändå inte ett helt traditionellt nyårsfyrverkeri som Karleby bjuder på, utan fyrverkerier kombinerat med ljus och projiceringar, berättar Sandberg.

– Det är en hybridmodell och vi övergår till någonting annat i framtiden. Man kan säga att vi är i ett brytningsskede.

Traditionsenligt i Vasa

I Vasa ordnar staden däremot ett helt traditionellt fyrverkeri vid Skräddargrund, som man kan följa med från Fiskstranden eller fängelsestranden. I övrigt är det förbjudet att skjuta raketer inom centrumområdet i Vasa.

I ett pressmeddelande skriver staden att de vill att fyrverkeriet ska skötas av yrkesmänniskor så att alla kan ta del av skådespelet.

– Även bullerolägenheterna minskar, då fyrverkeriet genomförs under kort tid på samma plats, skriver Vasa stad i pressmeddelandet.

I Vasa kostar fyrverkeriet cirka 3 000 euro. Karleby uppger för Yle Kokkola att fyrverkerierna där kostar kring 10 000 euro. i Karleby ordnas två shower, en för barn klockan 19 och en vid tolvslaget.

I Jakobstad ordnar staden fyrverkerier enbart varannat år och således blir det inga fyrverkerier i år.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten