Hoppa till huvudinnehåll

Larm om dyrare tågbiljetter på svenska - VR säger att ingen blev tvungen att betala mer

En person går på en perrong där ett lokaltåg står. Det är mörkt ute.
Närtåg vid Karis järnvägsstation. En person går på en perrong där ett lokaltåg står. Det är mörkt ute. Bild: Malin Valtonen / Yle Karis,Karis järnvägsstation,Västnyland,Helsingforsregionens trafik,lokaltåg,Resande och pendling,Raseborg,tåg,tågtrafik,L-tåget

Ingen har betalat för mycket för tågresor från Helsingfors till Karis på söndagen, bekräftar järnvägsbolaget VR för Svenska Yle med anledning av tidigare rapporter om dyrare biljetter på svenska i VR:s näthandel.

Tidningen Iltalehti rapporterade på tisdagen på basis av uppgifter från en läsare att biljetterna för en resa från Helsingfors till Karis på söndagen kostat betydligt mer i den svenskspråkiga nätbutiken än i den finskspråkiga appen VR Mobiili.

Priset i den finskspråkiga appen för en resa från Helsingfors till Karis låg på mellan 10 och 12 euro medan priserna på den svenskspråkiga webbplatsen låg på mellan 18 och 22 euro.

Direktör Antti Kleemola vid VR säger att en genomgång av de sålda biljetterna under den aktuella tidpunkten visar att alla som köpt en biljett har betalat högst 12 euro. Därmed har ingen betalat för mycket för sina biljetter, säger han.

Kleemola säger att en genomgång av logguppgifter visar att det inte förekom några tekniska fel i VR:s system under söndagen. Det är enligt honom till och med möjligt att det högre priset består av två biljetter, det vill säga en vuxen och en pensionär.

VR håller på att övergå till ny mobilapp

På grund av störningar på måndagen låg försäljningen via appen VR Mobil och via webbläsaren tidvis helt nere, medan den nyare appen VR Matkalla fungerade normalt.

Den äldre appen fasas ut i takt med att alla egenskaper i den överförs till den nyare appen VR Matkalla, som i sinom tid helt kommer att ersätta den äldre appen.

Kleemola hoppas att övergången kommer att inträffa så fort som möjligt.

Källor: VR, Iltalehti

Artikeln har uppdaterats med uppgifter som visar att ingen betalat för mycket för sina biljetter. Rubriken har uppdaterats så att det framgår att ingen betalat för mycket.

Läs också