Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Marin lyfter fram klimatet i sin nyårshälsning, Nissans tidigare vd har flytt till Libanon, gynnsamt väder för fyrverkerier

Nyårsraketer i Pojo i Raseborg
Fyrverkerier får avfyras mellan klockan 18 och 02 i kväll. Nyårsraketer i Pojo i Raseborg Bild: Yle/Patrik Rosström Nyårsafton,fyrverkeripjäser,fyrverkerier,fyrverkeri,Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

När 2010-talet byts ut mot 2020-talet vill statsminister Sanna Marin (SDP) blicka lite bakåt, men mest framåt i sin nyårshälsning. Klimatet får mycket uppmärksamhet, men även pensioner, sysselsättning och utbildning bereds utrymme.

Från och med 2020 kommer man att via aktiesparkonton kunna handla med aktier på Helsingforsbörsen. Före julhelgen hade så många som 21 000 finländare redan öppnat ett aktiesparkonto, uppskattar Nordnet. Enligt Börsstiftelsen förväntar man att miljarder euro flyttas över till aktiesparkontona.

Den som vill välkomna det nya året med fyrverkerier får göra det mellan klockan 18 i kväll och klockan 02 i natt. Kom ihåg att skyddsglasögon är ett måste!

Utrikes

Biltillverkaren Nissans sparkade styrelseordförande och vd Carlos Ghosn har flytt till Libanon, uppenbarligen för att undvika rättegång i Japan. Ghosn var på fri fot mot borgen i väntan på en rättegång för misstänkta ekonomiska oegentligheter.

Spansk polis har gripit en man som misstänks ha dödat en finländare. Finländaren dog några dagar innan jul i en brinnande husbil i Puerto de Mazarrón i sydöstra Spanien. Polisen har nu gripit personen som misstänks ha anlagt branden.

Microsoft har tagit över ett 50-tal webbdomäner som misstänks ha utnyttjats av nordkoreanska hackare. Hackarna använde domänerna bland annat för cyberattacker mot människorättsaktivister och utländska forskare, hävdar Microsoft.

Väder

Kallare och torrare luft strömmar in från nordväst.

I landets södra och mellersta delar är det rätt så mulet, i öst lokalt snöfall, snöblandat regn eller regn. På dagen klarnar det upp från nordväst. Temperaturen är till en början 0 till +4 grader, i kväll -2 till -8.

I norr håller det upp och temperaturen ligger mellan -7 och -15 grader.

- Vädret lär bli bra för raketer, säger Eveliina Tuovinen, jourhavande meteorolog vid FMI.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes