Hoppa till huvudinnehåll

På tv i kväll – Juniorlejonens nyårsplaner: Slå Schweiz och fixa snyggt slut på alla tiders hockeyår

Spelarna i Finlands andrakedja i JVM klappar om varandra efter ett mål.
Patrik Puistola, Joonas Oden och Kristian Tanus har bildat en finländsk succékedja i JVM med bra utdelning i samtliga matcher hittills. På nyårsafton väntar Schweiz. Spelarna i Finlands andrakedja i JVM klappar om varandra efter ett mål. Bild: /All Over Press Finlands herrjuniorlandslag i ishockey

2019 startade med JVM-guld, fortsatte med ett damsilver med guldsmak och toppades med ett sensationellt herrguld i Bratislava. Vad kan väl passa bättre än att under de sista timmarna av finländsk ishockeys stora år se Juniorlejonen avsluta gruppspelet? En avslappnad historia utan jätteinsatser i väntan på turneringens ödesmatch.

Finland–Schweiz

Gruppspel i junior-VM i ishockey, Trinec, Tjeckien.
Start klockan 20 på nyårsafton tisdag 31 januari.
Matchen direktsänds i TV2 och på Yles Arena med Christoffer Herberts som kommentator på svenska.

Utgångspunkten: Odramatisk strid om andra platsen

Inför den sista dagen av JVM:s gruppspel är det faktiskt bara två av tio lag som har sina slutplaceringar klara: Slovakien slutar fyra och Kazakstan blir sist i Trinec-gruppen, allt annat är ännu öppet.

Sverige, Finland och Schweiz slåss om placeringarna 1-3 i sin grupp, men i praktiken har Slovakien varit så otroligt svagt att det inte går att tänka sig något annat än att Sverige skulle slå slovakerna i matchen som startar klockan 16. Juniorkronorna tar då hand om gruppsegern, kvar för Finland och Schweiz blir att slåss om andra platsen.

Vad det innebär för resten av turneringen att sluta tvåa eller trea är högst oklart med tanke på hur mycket som ännu är öppet i den andra gruppen, men skillnaden vid vinst och förlust kommer inte att bli stor. Om Ryssland och Kanada tar favoritsegrar i dag skulle vinnaren i Finland–Schweiz ställas mot Ryssland i kvarten medan förloraren får möta USA, men det kan mycket väl också sluta på andra sätt.

I ärlighetens namn är resultatet i kvällens match oviktigt med tanke på Juniorlejonens chanser att gå hela vägen. I JVM 2014 föll Finland mot Sverige i gruppen (som nu), och förlorade sedan mot Schweiz i den sista gruppspelsmatchen, innan Juniorlejonen vann tre matcher och blev världsmästare.

Finland och Schweiz har bägge två segrar och en förlust hittills i VM, men sett till spelarmaterialet finns en klar favorit. Finland har fjorton spelare kvar i sin trupp som har NHL-draftats, Schweiz har totalt fyra. Den klara majoriteten av finländarna har spelat tuffa matcher i herrligor hela hösten, över hälften av schweizarna spelar i juniorserier. Både när det gäller topp och bredd är Finland vassare.

Finlands läge: Målskytteövningar gav självförtroende

Med en svidande premiärförlust mot Sverige och en tung skada på förstacentern Rasmus Kupari var det egentligen upplagt för en motig turnering för Juniorlejonen. Men Finland räddades av spelschemat.

Svårare motståndare kunde ha bjudit på obehagliga överraskningar, men Slovakien och Kazakstan var helt enkelt på tok för dåliga. Utan att förta sig gjorde Finland 15 mål på två matcher, och lyckades på bred front under segrarna med 8–1 och 7–1. Inte mindre än 17 av lagets 19 utespelare plockade poäng under storsegrarna (bara Antti Saarela och Peetro Seppälä är kvar på 0+0) och truppen fick en mycket god VM-känsla.

Juniorlejonen firar ett mål.
Finland har gjort 15 mål i de två senaste matcherna. Juniorlejonen firar ett mål. Bild: Lehtikuva Finlands herrjuniorlandslag i ishockey

För god tror vissa, en löjligt enkel grupp kan ligga Finland i fatet genast i kvartsfinalen mot en stenhård motståndare. Själv tror jag två bekväma segrar och målskytteövningar var exakt vad det här nederlagstippade laget behövde, framgång föder framgång.

Nu väntar Schweiz, som kvalitetsmässigt finns någonstans mitt mellan Sverige och Kazakstan/Slovakien på skalan. Väntevärdet är klart, Finland ska ta en ny seger. Men inte heller en förlust är på något sätt ödesdiger, huvudsaken är att laget är redo för torsdagens nyckelmatch. Ett bra läge för en avslappnad nyårsinsats.

Schweiz läge: Rutinen ska ge ny skräll

Schweiz har hela JVM:s mest rutinerade trupp på så sätt att inget annat av de deltagande lagen har lika stor erfarenhet från tidigare VM-turneringar.

Halva laget var med och tog sig till semifinal för ett år sedan, bara 5 av 23 spelare har inte hunnit fylla 19. (Finlands motsvarande siffra är 8 av 22). Schweizarna på plats vet helt enkelt hur ett JVM funkar, och förhoppningen är att laget precis som senast ska vara som bäst i kvartsfinalskedet.

VM startade också med små besvikelser. Kazakstan föll, men inte utan problem då Schweiz vann med 5–3. Mot Sverige var Schweiz helt chanslöst, förlust med 2–5 men det efter att Juniorkronorna helt slutat spela i den tredje perioden. Formkurvan tycks ändå peka i rätt riktning, gårdagens 7–2 mot Slovakien var bästa insatsen hittills.

Håll koll på i Finland: Patrik Puistola

Tvåa i turneringens poängliga bakom USA:s Trevor Zegras inför gruppspelets sista dag. Delad tvåa också i skytteligan efter svensken Samuel Fagemo. Puistola har gjort 1–0-målet i samtliga tre finländska matcher och har en imponerande jämn poängproduktion, 1+1 mot Sverige, 1+1 mot Slovakien och 2+1 mot Kazakstan.

Utanför plan en spjuver som sprider god stämning, nämns ofta av lagkompisarna som truppens skämtare. På isen trivs Tapparaforwarden utmärkt ihop med kedjekompisarna Kristian Tanus och Joonas Oden, nya poäng är att vänta mot Schweiz.

Patrik Puistola med pucken
Patrik Puistola har gjort sju poäng på tre matcher. Patrik Puistola med pucken Bild: /All Over Press ishockey,Patrik Puistola,Finlands herrjuniorlandslag i ishockey

Stöttepelaren i Schweiz: Nico Gross

Ingen spelare i årets JVM har sån turneringsrutin som den schweiziska backen som nu spelar U20-VM för fjärde gången. De tre tidigare turneringarna har han inte lyckats med målskyttet, men i år hittade han rätt när han snyggade till siffrorna mot Sverige.

Reserverad av New York Rangers i den fjärde rundan i NHL-draften 2018, spelar för Oshawa Generals i den kanadensiska juniorligan OHL.

Schweiziska storlöftet: Simon Knak

Ingen av spelarna i den schweiziska truppen har plockats bland de 100 första i NHL-draften, men yttern Knak kan ändra på den saken.

Är bara 17 år gammal men har kommit i gång fint i sitt klubblag Portland i nordamerikanska juniorserien WHL, med 6+12=18 på 25 matcher. På vissa draftlistor finns han med bland spelarna som kommer att plockas i den andra eller tredje rundan i draften i juni.

Tidigare möten: Ofta sudden death

Efter den schweiziska skrällen mot Sverige i kvartsfinalen i fjol ställdes laget mot Finland i semifinal. Där var det snabbt slut på det roliga.

Spänningen var över efter bara åtta minuter då Finland redan ledde med 4–0. Resten av matchen sparade Finland på krutet inför finalen mot USA nästa dag och Juniorlejonens segersiffror skrevs 6–1. Finland gjorde då två mål i powerplay och två mål under avvaktande utvisningar.

De två senaste mötena mellan Finland och Schweiz i gruppspelet i JVM har faktiskt också spelats på nyårsafton. För tre år sedan vann Finland med 2–0 i turneringen där Juniorlejonen slutade nia, för sex år sedan blev det förlust efter straffar i det JVM som Finland vann.

Matcherna mellan Schweiz och Finland i JVM har överlag varit jämna, fyra av de senaste sju har slutat oavgjort efter 60 minuter. Juniorlejonen har till slut vunnit åtta av de tio senaste. Finland har fått minst en poäng med sig från alla matcher mot Schweiz sedan 2001.

Tipset: Tredje raka

Finland vilade i går medan Schweiz hade kvällsmatch. I ett möte som framför allt handlar om att få bästa möjliga uppladdning inför kvartsfinalen är den finländska energinivån högre.

Juniorlejonen går in i knockoutskedet som ett vinnande lag. Vad sägs om 4–2 till Finland?