Hoppa till huvudinnehåll

Snart går vi in i ett nytt decennium – hur såg det förra ut? Vi listar fenomen som präglade 2010-talet

En ung pojke håller i en skylt med texten "Children need future" (barn behöver en framtid) under en klimatstrejk i Bangkok, Thailand i november 2019.
Debatten om klimatförändringarna och klimatkrisen har pågått i årtionden, men den blev allt mer intensiv under slutet av 2010-talet. Bilden är från en klimatstrejk i Bangkok i november 2019. En ung pojke håller i en skylt med texten "Children need future" (barn behöver en framtid) under en klimatstrejk i Bangkok, Thailand i november 2019. Bild: Diego Azubel / EPA Bangkok,klimatstrejk

När vi nu går in i ett nytt decennium är det bra att sammanfatta det förra. Har du redan glömt hur 2010-talet såg ut? Ingen fara – här har vi listat artiklar och ljudklipp som försöker rama in det gångna årtiondet.

Samhälle och politik

2010-talet var decenniet då högerpopulismen sköljde över de västliga demokratierna i finanskrisens kölvatten. I sin analys summerar Johan Ekman det politiska läget under det gångna årtiondet.

Hur har det sett ut i världen då? Decenniet har vänt upp och ned på den globala världsordningen och flera rörelser för mänskliga rättigheter, demokrati och klimatet har intagit gatorna.

Klimatet har varit en stor snackis under det gångna årtiondet. Enligt FN:s årliga rapport om klimatförändringen blir 2010-talet det varmaste årtiondet sedan mätningarna inleddes.

Skogsbrand i Pantanal i Brasilien
Skogs- och markbränder har blivit ett vanligt inslag i nyheterna under 2010-talet. Den här bilden är från Pantanal i Brasilien från 2019. Skogsbrand i Pantanal i Brasilien Bild: EPA Brasilien,Skogsbrand,Pantanal

Arbetslivet har genomgått en del förändringar under decenniet. I det stora hela har arbetet blivit bättre för löntagarna de senaste åren, men samtidigt har kraven på flexibilitet gjort arbetslivet osäkert för många.

Tekniken har förändrat världen på många olika sätt under de senaste tio åren. Bland 2010-talets stora tekniktrender ser vi bland annat AI, delningsekonomi och strömningstjänster.

En kvinna som yogar.
Mindfulness och yoga blivit allt mer trendigt mot slutet av 2010-talet. En kvinna som yogar. Bild: Pixabay Yoga,stretching,avslappning

Under 2010-talet har hälsa varit en stor trend. Vi har varit väldigt måna om att försöka äta rätt och träna rätt – både på gott och på ont.

Kultur och spel

Här har vi listat de tio bästa filmerna under 2010-talet. Finns din favorit från årtiondet med på listan?

Närbild på Joker (Joaquin Phoenix) iklädd clownmask och röd kostym.
En av de bästa filmerna på 2010-talet var Joker enligt Svenska Yles filmkritiker. Närbild på Joker (Joaquin Phoenix) iklädd clownmask och röd kostym. Bild: © 2019 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved. TM & © DC Comics Joker,Joaquin Phoenix

Det här har varit tv-serienördens jubileumsårtionde. Håller du med om vår topp tio?

Pop, EDM och hiphop har präglat musiken på 2010-talet. Vi bad dig som läser att rösta fram decenniets bästa låt, se resultatet här.

En tjej lyssnar på nåt i hörlurar och ser drömsk ut.
Poddlyssnandet ökade på 2010-talet. En tjej lyssnar på nåt i hörlurar och ser drömsk ut. Bild: Photo © Darren Baker lyssnande (lystrande),lyssnarvanor,hörlurar,Hörlurar,barn (åldersgrupper),dagdröm,fantasi,Mörkhyade människor

2010-talet var perioden då många började gå runt med poddar i öronen. I stället för att rekommendera böcker för varandra rekommenderar vi nu poddar.

Minns du vad som hände inom kulturvärlden på tiotalet och när? Ta Svenska Yles kulturquiz!

Kollage med spel
2010-talet kan beskrivas som årtiondet då alla spelade. Kollage med spel datorspel,spel,Collage

på 2010-talet har spelbranschen växt ekonomiskt, men också politiskt. Vi har listat de största spelen och spelhändelserna för varje år under det gångna årtiondet.

Sport

Det gångna årtiondet bjöd på en hel del stora idrottsögonblick. Allt från uppfyllda och krossade gulddrömmar i ishockey, till segerfirande på hemmaplan och dominanta OS-uppvisningar.

Mikko Koivu, Fredrik Smulter, Iivo Niskanen och Teemu Pukki.
2010-talet var på många sätt ett fantastiskt decennium för finländsk idrott. Mikko Koivu, Fredrik Smulter, Iivo Niskanen och Teemu Pukki. Bild: EPA/Patric Westerlund/All Over Press, collage: Yle Mikko Koivu,Fredrik Smulter,Iivo Niskanen,Teemu Pukki

Vi bad dig som läser våra sportnyheter att rösta fram 2010-talets största idrottsögonblick. Kolla resultatet här.

Regionala nyhetsquiz

Det gångna decenniet var väldigt händelserikt i Östnyland. Ta Yle Östnylands quiz och kolla hur mycket du kommer ihåg av decenniets lokala nyheter.

Stormar, färjor, byggen, skulpturer och mästerskap. Kommer du ihåg de små och stora händelserna under 2010-talet i Åboland? Gör quizet för att testa dina kunskaper!