Hoppa till huvudinnehåll

Täckta fönster och ben som lindas för att undvika skada vid panik – så här firas nyårsafton i ett ridstall

Lia Lundström och hennes häst i ett stall. Hästen nosar på en annan häst.
Lia Lundström klappar om sin Waldo. Fönstren är täckta för att hästarna inte ska behöva se fyrverkerier. Lia Lundström och hennes häst i ett stall. Hästen nosar på en annan häst. Bild: Yle / Karin Filén häst,Lia Lundström

Nyårsafton med smällare och raketer betyder stress och rädsla för många hästar.

Stora huvuden med svarta och bruna sammetsögon tittar fram över båsens väggar. Några småfåglar som har bosatt sig i stallet flyger omkring under taket. Det doftar av häst och hö.

Häststall inifrån.
Häststall inifrån. Bild: Yle / Karin Filén stall

Allt är som det brukar i tävlingsstallet i Brunakärr i Helsingfors på nyårsaftons morgon - förutom att fönstren är täckta med svart plast.

- Vi vill inte att hästarna ska behöva se fyrverkerierna och hur himlen lyses upp. Det skrämmer dem, säger Lia Lundström som är i stallet för att sköta om sin häst Waldo.

Till hästars natur hör att de lätt blir skrämda av sådant som är obekant och oväntat. De vill fly. Därför är nyårsafton med sina visslande och smällande fyrverkerier en mardrömsnatt för många av dem.

- Vi brukar ha lamporna tända hela natten, och så har vi på lugn musik. Jag kommer också att komma hit vid elvatiden för att hälsa på Waldo och se till att han har det bra, berättar Lundström.

Nyårsfirandet är inte lika viktigt som att hästen mår bra.

Hörselskydd och tröstätande

Lia Lundström är van vid att handskas med hästar. Hon har ridit sen hon var åtta år och tävlar på toppnivå i Finland bland juniorer.

När han är rädd springer han omkring i båset så att han blir alldeles svettig.

Annat man kan göra för att lugna ner hästar på nyårsafton är att sätta på dem hörselskydd, om de går med på det, berättar Lundström.

Lugnande medel kan också användas vid behov.

- Vi ger dem också ett extra mål mat lite före midnatt så att de har något annat att fundera på än ljuden utifrån, säger Lia och klappar om sin Waldo.

Han hör enligt henne till de mera nervösa av de långa raderna av tävlingshästar i stallet.

Benen måste skyddas

En annan nervös en är Waldos väggranne Romppu. Ja, just nu är han nöjd och belåten. Han har varit ute och motionerat och smaskar nu högljutt i sig sin vitaminblandning.

Hans ägare, ryttaren och juniortränaren Kikko Kalliokoski, berättar att han är den första av alla hästar hon har haft som är ordentligt rädd för fyrverkerier.

Kikko Kalliokoski med sin häst i ett stall.
Kikko Kalliokoski och Romppu. Kikko Kalliokoski med sin häst i ett stall. Bild: Yle / Karin Filén häst,Kikko Kalliokoski

- När han är rädd springer han omkring i båset så att han blir alldeles svettig. Han kan skada benen om man inte skyddar dem, säger hon.

Därför kommer Kalliokoski innan kvällen att linda hans ben för att skydda dem om han blir rädd och börjar sparka i båset.

Smäll inte när som helst!

Kalliokoski tycker att man borde vara strängare med när och var man får skjuta raketer.

- Smällandet kunde också skötas av professionella och inte av vem som helst, tycker hon.

Fyrverkerier
Hästar tycker inte att det här är fint. Fyrverkerier Bild: Mostphotos fyrverkerier,nyår

Kalliokoski önskar att folk åtminstone skulle kunna hålla sig till de tider man faktiskt får skjuta raketer och fyra av smällare.

- En natt klarar vi bra här i stallet då vi kan förbereda oss och hästarna. Det är inte det som är problemet. Det är om man smäller utanför den tiden som det blir farligt, säger hon.

Hon påminner också om att hästar väger flera hundra kilo. De kan oavsiktligt skada inte bara sig själva utan också sina ryttare och skötare om de blir rädda för en smällare som någon väljer att fyra av vid fel tid.

Romppu och Waldo nosar på varandra genom gallret och lyser upp - om nu hästar kan göra det - när deras ägare kommer med ett par morötter. De är lyckligt ovetande om vad som komma skall.

Läs också