Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Upplagt för ny rysk segerfest i Tour de Ski

Dags för den första klassiska etappen under Tour de Ski. Utgångsläget på damsidan är spännande – Ingvild Flugstad Östberg utmanar i allra högsta grad skiddrottningen Therese Johaug. Anne Kyllönen och Kerttu Niskanen jagar placeringar bland de tio bästa.

Notera att åkarna startar utgående från gårdagens resultat till dagens jaktstarter. Det vill säga inte utifrån läget i sammandraget.

Kl. 12.40 Damer 10 km, klassisk stil, jaktstart

Finland: 17 Anne Kyllönen (+1.06), 22 Kerttu Niskanen (+1.19), 41 Vilma Nissinen (+1.59)

Kors i taket! Therese Johaug såg mänsklig ut under gårdagens fria mil. I dag startar hon i praktiken samtidigt ut i spåret som fjolårets Tour de Ski-mästare Ingvild Flugstad Östberg.

Johaug förväntas ösa på från start och det blir intressant att se om Östberg klarar av att haka på. Inte helt omöjligt. Dels för att det är utlovat blixtföre och dels för att banan i Toblach inte är överhövan utmanande.

Kampen om tätplatserna blir hur som helst fascinerande. Ebba Andersson och Heidi Weng startar som trea och fyra bara elva sekunder bakom ledarduon.

För Anne Kyllönen och Kerttu Niskanen är dagens jaktstart en möjlighet att klättra i sammandraget. Niskanen ligger på 17:e och Kyllönen på 18:e plats och avståndet till Moa Lundgren som är elva är inte mer än 25 sekunder.

Kl. 14.00 Herrar 15 km, klassisk stil, jaktstart

Finland: 11 Iivo Niskanen (+0.52), 15 Perttu Hyvärinen (+1.09), 46 Lari Lehtonen (+2.14), 71 Lauri Lepistö (+3.49)

Sergej Ustjugov imponerade stort i går och har ett 23 sekunders försprång till landsmannen Ivan Jakimusjkin vid start. Det känns som upplagt för en ny seger Ustjugov som seglat upp som den stora favoriten till segern på touren.

Regerande mästaren Johannes Hösflot Kläbo föll till trea i sammandraget efter gårdagen. Kläbo verkade uppgiven efter sin 17:e plats, vilket känns förvånande med tanke på att han inte är mer än 37 sekunder bakom täten.

Iivo Niskanen var också syrlig i sina kommentarer efter gårdagens elfte plats. Visst är det sannolikt att Niskanen inte kommer att kämpa om segern i touren men åtminstone fjärde platsen är fortfarande inom räckhåll. Avståndet till Hans-Christer Holund som är fyra är inte mer än 15 sekunder.

Räkna med att Niskanen forcerar fram en framskjuten placering i dag. Intressant också att se om Perttu Hyvärinen kan komma i mål bland de tio främsta. Inte omöjligt.

Läs också