Hoppa till huvudinnehåll

Från A till Ö eller från ett förarlöst och huvudlöst projekt till området där inget händer – årtiondet sammanfattas i alfabetisk ordning

ett rött metrotåg, en staty av en kvinna och ett trätak
ett rött metrotåg, en staty av en kvinna och ett trätak Bild: Yle Helsingfors metro,Havis Amanda,Helsingfors centrumbibliotek Ode

Årtiondets händelser i huvudstadsregionen, från 2010 till 2019, sammanfattas här med glimten i ögat och drag av satir av reporter Christoffer Gröhn. Minns du dessa?

Automatmetron spårade ur. Sju år och 50 miljoner euro av skattebetalarnas pengar brändes innan Helsingforspolitikerna 2015 sade nej till det förarlösa metroprojektet, som av vissa också ansågs vara huvudlöst.

Bensow var tidigare på sin höjd känd i Grankulla men under det här årtiondet blev stiftelsen ökänd med polisutredningar och rättsprocesser. Det kommer att räcka innan den stämpeln försvinner trots att nya krafter nu tagit över.

Centrumtunneln, det vill säga en biltunnel under Helsingfors centrum, accelererade inte under det här årtiondet heller. Vill någon politiker längre trycka på gasen för att köra projektet vidare? Eller har handbromsen slagits på för evigt?

Centrumtunneln accelererade inte under det här årtiondet heller

Daghemmen i Helsingfors skriker efter personal med gråten i halsen och mjukisdjuret under armen. Stadens svar på skriket är att uppmana medierna att inte rapportera så negativt om daghemmen.

Esboborna blev av med flera busslinjer när västmetron öppnade. Det blev protester och en undersökning visar att Esboborna trots allt föredrar bilen. Man kan inte lära gamla hundar sitta.

Facebookgrupper för olika stadsdelar blev en grej under det här årtiondet. Och vart ska man annars vända sig när man hör rykten om drogförsäljning i grannskapet eller ser en katt utan ägare?

Guggenheim öppnade inte ett museum i Helsingfors trots envisa försök. Sällan har ett museum skapat lika mycket debatt. Vissa verkar tycka att en ful parkeringsplats är att föredra framom det amerikanska museet.

Vinnaren Art in the city i Guggenheims arkitekttävling
Detta museum blev aldrig av. Vinnaren Art in the city i Guggenheims arkitekttävling Bild: Moreau Kusunoki Architect art in the city

Havis Amanda har under det gångna årtiondet flera gånger, metoo till trots, blivit ofredad av fulla idrottsfans. Nu knakar det i den gamla damens fogar och hon börjar få nog. Borde man bygga en tio meter hög stenmur runt henne?

Ishallen får en ny jättelik granne under det kommande årtiondet då Garden Helsinki byggs och HIFK flyttar dit. Gamla klassiska "Nordis" får därmed hitta sin identitet på nytt och relationen till nya grannen kan till en början, ursäkta uttrycket, bli iskall.

Jokerit har under det här årtiondet fått hitta sin identitet på nytt efter att rivaliteten med HIFK upphörde då laget flyttade till ryska ligan KHL. En vild gissning är att laget gör comeback i FM-ligan under 2020-talet.

Marko Anttila går genom en korridor i hockeyutrustning.
Helsingforsklubben Jokerit spelar sedan 2014 i ryska ishockeyligan KHL. Marko Anttila går genom en korridor i hockeyutrustning. Bild: Jaani Lampinen / Yle Marko Anttila,ishockey,Finlands herrlandslag i ishockey,Jokerit

Kvinnokliniken renoverades och blev Helsingfors enda BB 2017 efter att Barnmorskeinstitutet stängdes. 2018 visade det sig att Kvinnis har fuktskador och att duschvattnet i badrummet rann åt fel håll till förlossningsavdelningen. Undrar just varför det föds färre barn ...

Borde Blå framtid byta namn till Röd framtid?

Leninparken har, en aning överraskande, stått högst upp på Blå framtids politiska agenda i Helsingfors. Först gjorde partiet en motion om att byta namn på parken och därefter gjorde Jussi Niinistö en motion om att flytta statyn Världsfreden till Leninparken. Med tanke på intresset för Sovjetkommunism borde partiet kanske byta namn till Röd framtid?

Malms flygplats landar i rubrikerna år efter år. De som vill bevara flygplatsen ger inte upp trots flera kraschlandningar.

Flygplan på Malms flygplats
Helsingfors beslut att bygga bostäder på Malms flygplats har mött envisa protester. Flygplan på Malms flygplats Bild: Yle. Malm, Helsingfors stad,Helsingfors-Malms flygplats

Nimby, det vill säga attityden ”not in my backyard” visade sig i Grankulla 2016 då ett gruppboende för ensamkommande flyktingbarn stötte på hårt motstånd bland grannarna. De ansåg att huset ger en fullständigt felaktig bild av medelfinländarnas verkliga vardag ...

Ode eller Odet eller Oodi eller Centrumbiblioteket eller Centrumbibban. Efter den inledande namndebatten kan man bara konstatera att kärt barn har många namn och det nya biblioteket har blivit ett kärt vardagsrum för många efter att det öppnade 2018. Ett ode till biblioteket!

Prästgården i Kyrkslätt renoverades för nästan en miljon och var först himmelriket för den dåvarande kyrkoherden. Senare visade sig tillvaron vara mer av ett helvete och kyrkoherden flyttade ut 2016. Huset var obeboeligt och där fanns giftiga mikrober i inneluften.

Människor på prideparad i Helsingfors. En lastbil i mitten.
Pridefestivalen i Helsingfors är numera en stor folkfest. Människor på prideparad i Helsingfors. En lastbil i mitten. Bild: Charlotte Lindberg prideparad,Helsinki Pride

Queer vill numera alla instanser, företag och politiker vara under den årliga prideveckan i Helsingfors. Förutom Päivi Räsänen.

Rökning begränsas allt mer. Tobakslagen från 2016 möjliggör att husbolag förbjuder rökning och inbjuder till att grannar anger varandra. Samma lag gjorde det möjligt att förbjuda rökning i en cigarrklubb eftersom städare inte ska utsättas för rök fastän städning och rökning inte sker samtidigt ...

Då ville Helsingfors plötsligt vara singel

Sammanslagningar mellan kommuner i huvudstadsregionen möttes mest av vänsterswipes (för att tala i Tindertermer). Helsingfors gjorde närmanden mot flera grannar men det blev ingen match. Därefter dog planerna ut och vårdreformen tog över debatten. Och då ville Helsingfors plötsligt vara singel.

Tripla i Böle innebar stora kliv framåt när det gäller ett tvåspråkigt Finland. Köpcentret heter Mall of Tripla och där finns bland annat Food Market och Downtown. Med den här takten är engelska och finska snart jämnstarka i det här landet.

Ubers taxibilar intog Helsingfors gator 2014 och blev högvilt eftersom Uber saknade taxitillstånd. Polisen meddelade till och med att allmänheten ska ringa 112 om man ser en Ubertaxi. Nu är Uber lagligt och får inte längre samma uppmärksamhet i offentligheten.

Jan Vapaavuori
Jan Vapaavuori blev borgmästare i Helsingfors 2017. Jan Vapaavuori Bild: Tapio Rissanen / Yle Jan Vapaavuori

Vapaavuori heter Helsingfors första borgmästare som styr staden med järnhand och pikar regeringen varje gång han kommer åt. Favoritfienden är vårdreformen och trotset lönade sig. Nu behöver Helsingfors inte bli en del av landskapet Nyland utan får vara ensam som Vapaavuori ville. Pilutta er, tänker han säkert.

Tripla innebar stora kliv framåt när det gäller ett tvåspråkigt Finland

Wilma ska sluta användas i Helsingfors. Men lugn, alla mammor och pappor! Staden ska ersätta skolornas kommunikationsverktyg med ett eget som också gäller daghemmen. Därmed får du också i framtiden veta om din söta oskyldiga gullegris kommit för sent eller slängt snöboll på läraren.

Xbox, det vill säga spelkonsolen, används för att manuellt styra robotbussar i Fiskehamnen om något oväntat händer. Får bara hoppas att den ansvariga då inte är upptagen med Call of Duty, Tekken eller Sims 4.

Yrsel skapade köpcentret Redi i Fiskehamnen i Helsingfors. Det öppnade hösten 2018 och ännu har alla som då besökte stället inte hittat ut.

Ingången till köpcentret Redi i Fiskehamnen.
Köpcentret Redi har fått kritik för att det utformats som en labyrint. Ingången till köpcentret Redi i Fiskehamnen. REDi,köpcentrum,affärer,Fiskehamnens metrostation,Helsingfors,Fiskehamnen

Zoochef åkte karaoketaxi. Så rubricerade svenska medier Yle Huvudstadsregionens kreditkortsgranskning av Högholmens chef 2014. Granskningen gjordes efter att han lämnat sin post och staden polisanmält honom för misstänkt missbruk av skattemedel. Själv förklarade han sin avgång med att han vill rädda pandabjörnar i Kina.

Åtalen höll i alla rättsinstanser i ett av årtiondets mest uppmärksammade narkotikafall. En av de dömda har också åtalats för andra brott och misstänks nu dessutom för mord. En gång i tiden ledde han narkotikapolisen i Helsingfors och valdes till årets polis. Nu är titeln årtiondets kriminella närmare sanningen.

Ändstationen på tågbanan ändrades när Ringbanan öppnade. Nu kan man åka ända till flygplatsen, flyga iväg till fjärran länder och förtränga klimatförändringen. Eller så kan man ta tåget ända till Lejle (stationen som ligger bredvid flygplatsen).

Östersundom ser exakt likadant ut som för tio år sedan. Då trodde man att byggandet kan köra igång 2014 eller 2015. Snapsvisans scenario "Här kommer höghus, här kommer Stockmann, metron o spåran o spurgun på!" ser inte ut att gå i uppfyllelse på länge trots att "Stadin tog helan, stadin tog halvan, tersen o kvarten o kvinten på!"

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen