Hoppa till huvudinnehåll

Tapio Leopold, manusförfattare till komediserien Andra åket: “I andra säsongen har allt satt sig bättre”

Manusförfattare Tapio Leopold.
Tapio Leopold, med rötter i Finland, är en av manusförfattarna till komediserien Andra åket som nu är aktuell med en ny andra säsong i Yle Fem och på Yle Arenan. Tapio har också skrivit manus till serien Enkelstöten. Manusförfattare Tapio Leopold. Andra åket,tapio leopold

För drygt ett år sen hade fjällkomediserien Andra åket premiär såväl i Sverige som i Finland. Nu är det dags för åtta nya avsnitt. Träffa manusförfattare Tapio Leopold.

Tapio Leopold har en koppling till Finland och det finlandssvenska. Hans mamma växte delvis upp i Helsingfors och Borgå.

- När jag var yngre besökte jag Finland en del men nu är det ett tag sen sist.

Tapio kom med i Andra åket under andra halvan av första säsongen. I säsong två har han varit med hela vägen och är huvudförfattare tillsammans med Erik Hultkvist.

- Första säsongen var mer utforskande - som det ofta är. I andra har allt satt sig bättre. Den känns väldigt bra, säger Tapio.

Huvudkaraktärerna i Andra åket vid en snöskoter med fjäll i bakgrunden.
De centrala karaktärerna spelade av fr.v. William Spetz, Bert-Åke Varg, Lena T. Hansson, Sanna Sundqvist, Jakob Setterberg, Elsa Forsberg och Mattias Fransson. Huvudkaraktärerna i Andra åket vid en snöskoter med fjäll i bakgrunden. Bild: SVT / Janne Danielsson Yle Fem,William Spetz,Bert-Åke Varg,Lena T. Hansson,Jakob Setterberg,Sanna Sundqvist,Mattias Fransson,Elsa Forsberg

Du kan läsa mer om bakgrunden till serien i intervjun med komedichef Jessica Ericstam.

Det är alltid spännande att utforska vad man kan göra med karaktärerna.

Som manusförfattare bollar man med de personer man hittat på och testar sig fram i hur långt de kan gå. Vad kan de säga så att det låter naturligt? Vilka skämt skulle passa att komma just ur henne eller honom?

- Det är alltid spännande att utforska vad man kan göra med karaktärerna.

Peter står med uppgiven min och diskar tallrikar i köket.
Maddes man Petter söker en extra kock som kan hjälpa honom. Då dyker stjärnkocken Peter upp och överträffar alla förväntningar... Peter står med uppgiven min och diskar tallrikar i köket. Bild: FLX / Marcus Tedenryd Yle Fem,Andra åket,Daniel Hallberg,Daniel Hallberg som Peter
Karaktären Peter i lockigt mörkt hår ler stort.
... och då Peter dessutom charmar alla i sin omgivning känner sig Petter hotad. Karaktären Peter i lockigt mörkt hår ler stort. Bild: FLX / Marcus Tedenryd Yle Fem,Andra åket,Daniel Hallberg,avsnitt 7

- Petter till exempel är en god och konflikträdd typ som vill vara till lags. Där var det kul att pusha honom som karaktär i avsnittet då nya kocken Peter kommer upp från Stockholm och Petter känner sig utkonkurrerad. Det var befriande att se hur den undfallande karaktären kunde bete sig lite nedrigt och egoistiskt.

Karaktären Petter i dramaserien Andra åket.
Petter spelas av Jakob Setterberg. Karaktären Petter i dramaserien Andra åket. Bild: SVT / Janne Danielsson Yle Fem,Jakob Setterberg,Andra åket
Tommy och Stisse i andra åkets andra säsong.
Tommy och Stisse. Tommy och Stisse i andra åkets andra säsong. Bild: FLX Andra åket,Tommy och Stisse

- Vi blev också förtjusta i karaktärerna Tommy och Stisse. Den relationen är väldigt intressant och kul. Och Madde, Sanna Sundqvist, var så fruktansvärt rolig att skriva!

Madde och Ida tittar på varandra vid frukostbordet.
Madde med dottern Ida. Madde och Ida tittar på varandra vid frukostbordet. Bild: FLX / Marcus Tedenryd Yle Fem,Andra åket,Sanna Sundqvist,Elsa Forsberg som Ida

Grundstoryn (läs mer här) handlar om att Madde återvänder från Stockholm och ska återupprätta ett liv på den lilla nordliga orten, nu med man och tonårig dotter. Premissen är att två världar krockar. En krock som efter Andra åkets första säsong fick en del av verklighetens norrbottningar att bli fundersamma.

- Då det handlar om orter som inte skildras så ofta så ställs det lätt högre krav på att saker ska skildras korrekt. Bor man i New York som är med i varenda en film så reagerar man ju inte. Men här var det till exempel lite tal om ifall dialekterna som skådespelarna använde var rätt.

Hur skriver man manus för att spetsa till regionala skillnader då?

- Man tar upp en del fördomar och slår lite åt olika håll så att säga. Som till exempel nidbilden att det enda man pratar om i norr är snöskotrar, ensamhet, kyla och snö. Och sen motsvarande bubbla i Stockholm där det enbart handlar om kvadratmeterpriser.

Är jag den jag har blivit eller är jag den där jag kommer ifrån?

Grundtemat med att komma från en mindre ort, flytta till storstan och sen komma tillbaka är däremot ett tema som många svenskar i princip kan känna igen sig i.

- Det är en hemvändarhistoria och fast det är i Norrbotten så kunde det vara var som helst som är en kontrast till Stockholm. Hur ses man på av de andra och hur ser man på sig själv - är jag den jag har blivit eller är jag den där jag kommer ifrån?

Madde ler stort omgiven av människor i ett mörkt rum.
Madde går på klassträff där det både är roligt och mindre roligt. Madde ler stort omgiven av människor i ett mörkt rum. Bild: FLX / Marcus Tedenryd Yle Fem,Andra åket,Sanna Sundqvist,avsnitt 2

Ett par dagar på plats

Som manusförfattare har man i stort sett gjort sitt då inspelningarna börjar. Men Tapio Leopold och Erik Hultkvist åkte upp till Björkliden och var där ett par dagar.

- Det var fruktansvärt kallt medan vi var där, man kunde inte vara ute mer än i några minuter, men otroligt vackert!

Karaktärerna Petter och Madde i en skidlift med glada leenden.
Friska och fräscha vyer i Andra åket. Här karaktärerna Petter och Madde. Karaktärerna Petter och Madde i en skidlift med glada leenden. Bild: FLX Yle Fem,Sanna Sundqvist,Jakob Setterberg,Andra åket

Gör själv en roll

Tapio Leopold gör också själv en liten roll i andra säsongens sista avsnitt.

- Jag spelar den dryga restaurangägaren som Petter försöker sälja sin hemgjorda öl till. Det är roligt att skådespela, men man kan inte skriva in roller åt sig själv sådär bara, ler Tapio.

Manusförfattare Tapio Leopold spelar en roll.
Tapio Leopold gör en liten roll i det sista avsnittet. Manusförfattare Tapio Leopold spelar en roll. Bild: Skärmdump/ avsnitt 8 Andra åket

Filmer på kommande

För tillfället jobbar Leopold med manusprojekt som ännu är hemliga. Men två andra filmprojekt är mer eller mindre klara och har premiär under 2020.

- Berts dagbok är tillbaka efter 25 år med ny film och den har jag skrivit.

Filmen är förövrigt Michael Lindgrens (som du ser som Stisse i Andra åket) långfilmsdebut som regissör.

- Och under året kommer också filmen Dag för dag som jag skrivit.

Teamet bakom Andra åket poserar.
Mattias Fransson (Tommy), Sanna Sundqvist (Madde), huvudregissör Felix Herngren, Jakob Setterberg (Petter) och Ida Engvoll (Yvette). Teamet bakom Andra åket poserar. Bild: FLX Felix Herngren,FLX,Ida Engvoll,Jakob Setterberg,Sanna Sundqvist,Andra åket

Se också intervjun med Jessica Ericstam.

Är Andra åket en ny serie för dig? Se första säsongen här!
Andra åkets nya säsong på Arenan

Läs också