Hoppa till huvudinnehåll

Eldinferno och torka gör det svårt att släcka bränderna – se video på eldtornado i Australien

Två brandmän i Nowra i New South Wales den 31 december 2019.
Två släckningsarbetare i Nowra i New South Wales den 31 december 2019. Två brandmän i Nowra i New South Wales den 31 december 2019. Bild: AFP / Lehtikuva Australien,bränder,brandmän

I Australien fortsätter markbränderna härja. Ett lika stort område som Danmark har brunnit och inget tyder på att bränderna kommer att slockna snart. Människor på plats har beskrivit bränderna som att stirra in i helvetes portar.

Rekordbränderna fortsätter dra fram över landet och tvingar folk att lämna sina hem bakom sig och hoppas på det bästa.

En karta över Australien som visar de platser som det brinner på. Det brinner nästan överallt.
Bränderna är värst på sydöstra kusten, men elden härjar i stora delar av landet. En karta över Australien som visar de platser som det brinner på. Det brinner nästan överallt. Australien,eldsvådor,bränder,kartor

Hårda vindar och torka göra att elden sprider sig väldigt snabbt och är svårsläckt. Ett annat skräckinjagande väderfenomen som observerats är eldtornador.

Vad är en eldtornado?

Det är frågan om en virvelvind av eld som uppstår snabbt och rör sig fort. En eldtornado kan bli några hundra meter hög, men oftast är de mindre. Inne i tornadon blir det väldigt varmt.

På videon syns det hur en eldtornado plötsligt uppstår. Om man tittar noga ser man att nya bränder tänds runt tornadon.

Virvelvinden kan kasta omkring brinnande material som snabbt leder till nya bränder. På det här sättet sprider sig elden ännu snabbare. Oftast varar en eldtornado några minuter.

Hur uppstår en eldtornado?

  1. En kall luftficka ovanför branden får varm luft att stiga uppåt
  2. Luften stiger uppåt i en snurrande spiralrörelse
  3. Varma gaser från marken dras med och snurrar uppåt
  4. När gaserna stiger uppåt stöter de på syre och antänds
  5. En brinnande virvelvind uppstår

Källa: CNN

För några dagar sedan rapporterade nyhetssidan ABC om att en eldtornado kastade en brandbil upp i luften så att den landade på taket. Tre personer som arbetade frivilligt med att släcka eldarna befann sig i brandbilen. En av dem omkom. Två brandmän överlevde incidenten och berättade att tornadon uppstod plötsligt och omringade hela bilen i ett eldhav.

Varför är det så svårt att kontrollera bränderna?

Det finns flera orsaker till att bränderna i Australien är så svåra att kontrollera. Eldtornador må vara skräckinjagande, men det är inte den främsta orsaken till att elden sprider sig så snabbt.

En vit häst galopperar med rök och brinnande träd i bakgrunden.
En vit häst flyr undan elden i Nowra i delstaten New South Wales En vit häst galopperar med rök och brinnande träd i bakgrunden. Bild: AFP / Lehtikuva Australien,häst,bränder

1. Terrängen är helt uttorkad

Det har varit extremt varmt under tiden bränderna har härjat. Flera värmerekord har slagits och temperaturer på över 40 grader har varit vanliga.

Dessutom har det varit torrt flera år i rad. Nu brinner terräng som normalt skulle hejda brändernas framfart. Ett exempel på det är brinnande regn- och eukalyptusskogar.

2. Hårda vindar sprider elden

Hårda vindar har förvärrat situationen ytterligare. Vindarna gör att elden sprider sig mycket snabbt. När det blåser kan bränderna sprida sig med en fart på 25 kilometer i timmen.

Vindarna gör också släckningsarbetet extremt farligt och det är svårt att förutspå hur bränderna kommer att sprida sig.

Elden härjar i East Gippsland i den australiska delstaten Victoria.
Elden härjar i East Gippsland i den australiska delstaten Victoria. Elden härjar i East Gippsland i den australiska delstaten Victoria. Victoria (Australien),Australien

Vindarna gör att glödande föremål kan flyga flera kilometer för att sedan antända nya markbränder. Det är farligt för släckningsarbetarna eftersom att elden plötsligt kan omringa dem.

3. Merparten av brandmännen arbetar frivilligt

Bränderna i Australien skulle vara mycket värre om inte flera tusen frivilliga brandsläckare skulle hjälpa till med att hålla elden i schack. De arbetar ändå frivilligt och utan lön, vilket betyder att de måste vara borta från det egna jobbet om de deltar i släckningsarbetet.

Bränderna har pågått i flera veckor och de frivilliga brandmännen får ingen kompensation för sitt arbete. I något skede är de tvungna att återgå till det egna jobbet.

Karta över Nya sydawales
På sydöstra kusten ligger några av Australiens största städer. Karta över Nya sydawales Bild: Marja Väänänen / Yle kartor,Australien,Nya Sydwales,New South Wales

Källor: The Guardian, ABC, Helsingin Sanomat, Sveriges Radio, Fire and Rescue NSW.