Hoppa till huvudinnehåll

Ett mål räckte för att skicka hem USA från junior-VM – Finland spelar semifinal efter turneringens bästa insats i kvarten

Joonas Odens powerplaymål satte USA på planet hem från junior-VM. Finland höjde sig i rätt ögonblick i JVM, gjorde sin bästa match i turneringen och spelar om medaljerna under helgen.

En finalrepris från i fjol – och en repris av JVM-dramatiken från Vancouver. När Finland och USA gjorde upp om en semifinalplats i årets junior-VM blev det minst sagt spännande.

Kvartsfinalen i Trinec fick samma lyckliga slut för Juniorlejonen som finalen för ett år sedan. Då var det Kaapo Kakko som sänkte USA – den här gången stavas den finländska hjälten Joonas Oden.

Han satte enda målet i kvartsfinalthrillern i början av den tredje perioden. Det betyder att Finland spelar semifinal på lördag.

– Det här påminner om stora segrar som Finland tog i fjol. Det finns en vinnarkultur i finländsk ishockey, säger Yle Sportens kommentator Christoffer Herberts i tv-sändningen.

Sveriges seger mot Tjeckien med 5–0 i den sista kvartsfinalen betyder att Juniorlejonens motstånd i semifinalen som spelas klockan 20 på lördag blir Kanada.

– Jag kan bara vara stolt över killarna. Jag kände överraskande lite nervositet. Jag litade väldigt mycket på spelarna. Nu väntar en ny, riktigt tuff match, men det här lyfter vårt självförtroende, säger förbundskaptenen Raimo Helminen till Yle.

– Killarna tände till automatiskt till en sådan här match. De visste exakt vad de skulle göra och vi försvarade otorligt bra. Vi kontrollerade så gott som hela matchen och det var nog ingen tvekan om vem som var bättre.

Amerikansk ribbträff

Vägen fram till avgörandet kantades av upprörda känslor och tajt spel.

Den första perioden av matchen ramades in av ett par riktigt tuffa tacklingar. Både Kristian Tanus och John Beecher hade kunnat åka i duschen för de tilltag som duon stod för i perioden.

Båda klarade sig – och det var oerhört viktigt för Finland. Efter Rasmus Kuparis skada i JVM-premiären har Juniorlejonen gått runt på elva anfallare och ett manfall till hade tröttat ut laget ännu mer.

Finland satte ändå tonen för kvartsfinalen i den första perioden. Laget såg klasser vassare ut än i förlustmatchen mot Schweiz i tisdags.

Juniorlejonen gjorde sin bästa period i turneringen så långt när det gällde som mest.

I den andra perioden var det USA som tog kommandot. Amerikanerna, som var riktigt bra i gruppspelet, hade kvartsfinalens bästa målchans när backen Zac Jones prickade ribban i slutminuterna av den andra perioden.

Fin statistik bland fyra bästa

Efter fyrtio minuter var det ändå mållöst – ett läge som utmanaren Finland tog emot med öppen famn.

Finland mot USA i JVM.
Justus Annunen var briljant i målet. Finland mot USA i JVM. Bild: Lehtikuva Finlands herrjuniorlandslag i ishockey,USA:s herrjuniorlandslag i ishockey

I den tredje perioden inledde Finland riktigt piggt och man brände ett par lägen. Till slut kom också utdelningen.

Med Jack Drury i utvisningsbåset passade Juniorlejonen på att göra 1–0. Kristian Tanus stod för den utsökta framspelningen och Joonas Oden skickade in pucken med ett högt direktskott från slottet.

Med sitt tredje mål i turneringen blev Oden, som har rötterna i USA efter att ha bott hela barndomen där, matchvinnare.

– Vilken turnering Joonas Oden gör! Han överraskar de flesta hockeyvännerna med sin insats i junior-VM, säger Herberts.

Odens fullträff skakade om hela USA:s lag och Finland lyckades neutralisera de amerikanska stjärnorna. Juniorlejonen höll undan och säkrade en ny semifinalplats.

Med tanke på hur det har gått de senaste gångerna som Finland har tagit sig till JVM-semifinalen lovar det gott. Juniorlejonen gick till semifinal fyra gånger på 2010-talet – och tog guld tre av gångerna.

Ishockey, junior-VM, kvartsfinal:

USA–Finland 0–1 (0–0, 0–0, 0–1)
44.23 0–1 Joonas Oden (Kristian Tanus, Ville Heinola) PP

Läs också