Hoppa till huvudinnehåll

Första skoldagen i nya Strömborgska skolan i Borgå – tredjeklassare: Skolhuset är mycket finare och rymligare än vår gamla barack

Victoria Mäkeläinen och Aron Skog på huk
Tredjeklassarna Victoria Mäkeläinen och Aron Skog är jättenöjda med sin nya skola. Victoria Mäkeläinen och Aron Skog på huk Bild: Yle/ Fredrika Sundén Borgå,grundskolan,skolor,Strömborgska skolan,aron skog

I tolv år har den planerats, och nu är den äntligen klar – nämligen enhetsskolan på västra åstranden. Vi följde med elevernas första skoldag i det nya huset. Se bilder!

Klockan är nio och januarimorgonen börjar småningom ljusna. Utanför Strömborgska skolan i Näse i Borgå står eleverna samlade i klungor och pladdrar ivrigt.

Alldeles strax ska de få gå in och inleda den första skoldagen efter jullovet – en skoldag som samtidigt råkar vara den allra första i ett splitternytt skolhus.

Skoelever står samlade på skolgård
Skoldagen började med samling vid ingången. Skoelever står samlade på skolgård Bild: Yle/ Fredrika Sundén Borgå,grundskolan,skolor,Strömborgska skolan,elever

Först ska ändå Aron Syrjä, ordförande för elevkårsstyrelsen, klippa bandet framför dörren. Det går snabbt; så snabbt att reportern knappt hinner fånga det på bild.

Och så tågar eleverna raskt in i det nya skolhuset och försvinner in i sina klassrum.

Aron Syrjä klipper invigningsband
Aron Syrjä fick äran att klippa bandet. Aron Syrjä klipper invigningsband Bild: Yle/ Fredrika Sundén Borgå,grundskolan,skolor,Strömborgska skolan,aron syrjä

Den nya Strömborgska skolan i Borgå har planerats ända sedan 2008 och nu står den äntligen klar. I skolan finns nästan 600 förskolebarn, elever, lärare och annan personal varje dag.

Skolan har kostat 22 miljoner euro. Personalen, föräldrarna och barnen själva har fått vara med och planera den.

Borgå stad har bjudit in pressen för att följa med den första skoldagen.

– De första dagarna går åt till att bli bekanta med huset och att vänja oss vid nya rutiner och tidtabeller, säger rektor Carola Wiksten i ett pressmeddelande.

Elever går upp för trappa
Eleverna fick gå till sina klassrum tillsammans med sin klassföreståndare. Elever går upp för trappa Bild: Yle/ Fredrika Sundén Borgå,grundskolan,skolor,Strömborgska skolan

Största delen av eleverna kommer bland annat från gamla Strömborgska skolan, Näse skola och Saxby skola.

Yle Östnylands reporter får en liten pratstund med Victoria Mäkeläinen och Aron Skog som går i trean. De har tidigare gått i Näse skola, som har hållit till i baracker sedan 2016.

Både Mäkeläinen och Skog tycker att det nya skolhuset är jättefint.

– Det är roligt med en ny skola eftersom vi alltid har varit i baracker, säger Mäkeläinen.

– Det här är mycket bättre, fortsätter Skog. Barackerna är inte lika fina och stolarna här är bättre och bekvämare. Skolgården är också jättemycket bättre, den vi hade förr var inte så bra.

Skoelever sitter i klassrum
Stolarna är mycket bekvämare, tycker Aron Skog. Här är en del av hans klass. Skoelever sitter i klassrum Bild: Yle/ Fredrika Sundén Borgå,grundskolan,skolor,Strömborgska skolan,elever,skolelever

Trots att eleverna på torsdagen hade sin allra första skoldag i det nya huset, har de redan tidigare fått bekanta sig med sin nya skola.

Victoria Mäkeläinen och Aron Skog berättar att de har varit där och tittat två gånger tidigare.

– Vi har inte fått se hela skolbyggnaden än, men ska göra det sen, säger Mäkeläinen.

Hennes favoritrum i skolhuset är tillsvidare salen där de äldre eleverna har huslig ekonomi, och förstås det egna klassrummet.

Också Skog tycker att det egna klassrummet är bäst.

– Det är fint och så finns det en matta där som är mjuk att gå på.

Mäkeläinen konstaterar att klassrummet också är mycket större än det förra.

– Vi har mer plats. I förra klassrummet var det trångt.

Skog håller med och inflikar ännu att skolan är mycket fräschare och doftar bättre än barackerna.

Medan elevernas morgonlektioner fortsätter, får de journalister som är på plats en liten rundtur i skolan tillsammans med rektor Carola Wiksten.

Då man går upp för trappan till andra våningen hittar man matsalen. I matsalen finns 124 sittplatser, vilket är fyra färre än i gamla Strömborgska skolans matsal.

I det här skolhuset finns ändå betydligt fler elever och tanken är att matturerna är löpande. Nya elever kommer in med 15 minuters mellanrum.

I aulan finns också en del sittplatser som kan användas vid behov. I aulan kommer dessutom de äldre eleverna att få ha mellanmålspaus under rasten klockan 13.

– Här kommer vi att vara strängare med att eleverna inte ska lämna skolgården under dagen. Det gäller också åttorna och niorna, som helst inte ska ut på stan för att handla. I stället får de andra privilegier, som att de har två inneraster medan alla andra elever är ute, säger Wiksten.

Carola Wiksten står vid konstverk i skolmatsal
Carola Wiksten visar upp ett konstverk i matsalen. Eleverna har varit med och skapat det. Carola Wiksten står vid konstverk i skolmatsal Bild: Yle/ Fredrika Sundén Borgå,grundskolan,skolor,Strömborgska skolan,Rektor,carola wiksten

Hon visar också upp ett konstverk som pryder en av väggarna i matsalen.

Eleverna har fått jobba tillsammans med textilkonstnär Annette Wilenius-Lempinen och har gjort tavlor där alla gamla skolor som nu har flyttat till nya Strömborgska skolan finns representerade.

– Det här konstverket är jag ganska stolt över, säger Wiksten med ett leende.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Morgonsamling, i förgrunden elever som sitter med ryggarna vända mot kameran i en trappa, rektorn står längst ner
Rektor Carola Wiksten håller samling för ettorna. Hon berättar bland annat att skolan har kostat lika mycket som åtminstone 40 vanliga hus, och att det är viktigt att inte klottra eller förstöra saker i skolan. Morgonsamling, i förgrunden elever som sitter med ryggarna vända mot kameran i en trappa, rektorn står längst ner Bild: Yle/ Fredrika Sundén Borgå,grundskolan,skolor,Strömborgska skolan

Vi får också se slöjd- och bildkonstsalarna, samt klassrummet för huslig ekonomi.

Den största utmaningen för gamla Strömborgska skolan var att ge upp den fina hussasalen man hade där, men Carola Wiksten konstaterar att den nya också är ganska fin.

– Däremot är vi väldigt glada över att ha en egen slöjdsal nu. Det har vi inte haft tidigare utan eleverna har fått gå till Lyceiparkens skola, säger hon.

Klätterställningar, och i bakgrunden ett skolhus
Skolan har flera olika ingångar. Den här ser man om man kommer gående från läkarcentralen. Klätterställningar, och i bakgrunden ett skolhus Bild: Yle/ Fredrika Sundén Borgå,grundskolan,skolor,Strömborgska skolan

I det nya skolhuset har man infört så kallade öppna läromiljöer. I alla aulor finns gott om plats där man kan jobba ostört eller ta det lugnt en stund. I huset finns dessutom mer traditionella klassrum.

Den största byggnadsdelen består av en fullstor gymnastiksal som kan delas in i tre mindre salar. Salen används av idrottsföreningarna på kvällar och veckoslut.

Gymnastiksalen nås lättast via Pepotvägen och har en egen ingång.

I ett pressmeddelande skriver Borgå stad att skolhuset har vädrats i över en månad innan skolan flyttar in. De flesta nya möblerna har hunnit vädras i flera veckor.

– Trots att vi ventilerar effektivt dygnet runt så kommer det säkert att dofta nytt i huset ett bra tag. Alla möbler och inredningsmaterial har den lägsta utsläppsnivån men också de kan dofta till en början, säger tf lokalitetsdirektör Tony Lökfors i pressmeddelandet.