Hoppa till huvudinnehåll

Halvamerikanen Joonas Oden skrev in sig som nästa JVM-hjälte i finländsk ishockey: “Känner mer för Finland, otroligt att göra mål mot USA”

Finland firar efter JVM-segern mot USA.
Finland firade som sig bör efter JVM-kvartsfinalen. Finland firar efter JVM-segern mot USA. Bild: Ishockeyförbundet Finlands herrjuniorlandslag i ishockey

Efter en uppväxt i USA har Joonas Oden formats som ishockeyspelare i Finland. När hans två länder möttes i JVM blev han matchvinnare – en väldigt glad sådan. "Jag är både amerikan och finländare, men jag känner mer för Finland", säger kvartsfinalhjälten.

I fjol ritade vi in namn som Kaapo Kakko, Ukko-Pekka Luukkonen och Toni Utunen som finländska JVM-hjältar när Juniorlejonen marscherade till guldet i Vancouver.

Nu kan vi addera Joonas Oden till den fina raden. I torsdagens kvartsfinal gjorde han det helt avgörande målet i Trinec.

I den tredje perioden sänkte han USA med sitt powerplaymål. En ny hjälte var född – en spelare som dessutom har en bakgrund i USA.

Finland jublar i JVM.
Joonas Oden (längst uppe till vänster). Finland jublar i JVM. Bild: Ishockeyförbundet Finlands herrjuniorlandslag i ishockey

Oden är född och uppvuxen i USA. Det rör honom inte ett dugg efter kvartsfinalen.

– Det var inte så känslosamt. Jag är både amerikan och finländare, men jag känner mer för Finland, säger han till Yle.

– Det känns otroligt att göra mål mot sitt andra hemland. Det här var den hittills största matchen i min karriär.

"Tack för allt stöd!"

Målet kom i numerärt överläge. Kristian Tanus stod för en magisk framspelning när han tittade åt ett håll och sedan satte passningen åt ett annat – rakt i gapet hos Oden som nöp till direkt.

– Vi märkte att det fanns utrymme där och vi utnyttjade det, säger Tanus till Yle.

– Ville Heinola var bakom mig och han ropade att jag ska ta mig in i mitten där det fanns plats. Jag blev fri, fick pucken och satte dit skottet, säger Oden.

Oden skickar också en hälsning till det finländska folket.

– Tack för allt stöd! Nu ska vi försöka ta hem guldet igen.

Minimerade misstagen

Efter tisdagens förlust mot Schweiz fanns det stora frågetecken runt Juniorlejonen. Enligt Tanus höll spelarna ett eget möte efter förlusten. Där kom de överens om att skärpa sig.

– Vi gjorde inte många misstag i dag. Vi tappade inte puckar på blålinjen och det gav ett tryck mot deras mål.

Han tycker också att Finland lyckades avväpna USA väl.

– Vi visste att de skulle köra för fullt, men de fick inte till mycket när vi spelade så bra. De fick inte hålla i pucken så mycket.

Finland spelar JVM-semifinal på lördag.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport