Hoppa till huvudinnehåll

Johaug har inte blivit stressad efter första förlusten – använder smällen som tändvätska: "Det triggar mig"

Therese Johaug.
Therese Johaug fortsätter Tour de Ski som totalledare. Therese Johaug. Bild: All Over Press Therese Johaug

Efter sju raka segrar fick Therese Johaug se sig besegrad i vinter. Norskan säger att förlusten inte påverkar henne alls. "Jag tycker bara att det är motiverande att förlora", säger norskan.

Ingvild Flugstad Östbergs spurtseger i Toblach var en ovanlighet. För andra gången sedan Therese Johaug gjorde comeback fick hon stryk i ett distanslopp.

Trots förlusten är Tour de Ski-ledaren Johaug inte orolig. Till den norska nyhetsbyrån NTB säger Johaug att det bara känns inspirerande att få konkurrens.

– Det känns bra att en lagkamrat lyckas. Jag har tränat mycket tillsammans med Ingvild och vet vad hon går för. Jag är stolt över hennes prestation i jaktstarten, säger Johaug.

Blir du stressad av det?

– Nej.

Efter onsdagens lopp sa Östberg att segern betyder mycket för henne. Norskan har haft en trasslig start på vintern, men verkar nu vara i gott slag igen.

"Mycket som kan gå snett"

Segern gjorde också att Östberg är totaltvåa i touren inför de tre sista tävlingarna. Johaug leder med 22 sekunder.

– Det är bra att Therese kan bli pressad och kan förlora – när det dessutom sker när hon är i god form. Det är självklart att hon inte tycker om det. Hon känner sig starkast och har gjort det hela hösten, sa landslagstränaren Geir Endre Rogn till NRK.

Johaug säger att hon unnar Östberg vinsten.

– Jag tycker bara att det är motiverande att förlora. Det triggar mig och gör att jag jobbar med mina spurter och att jag måste göra ännu mer före upploppet.

När två distanslopp – bland annat den sista klättringen uppför en slalombacke – återstår är Johaug nöjd med sitt utgångsläge i touren.

– Jag kan garantera att jag inte ger mig förrän jag har tagit mig upp till toppen.

– Det är mycket som kan gå snett. Man måste ha en bra dag varje dag. I den där backen avgörs det.

Tour de Ski fortsätter på fredag med masstart i klassisk stil i Val di Fiemme.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport