Hoppa till huvudinnehåll

Kanada lekte sig vidare i JVM med storstjärnan tillbaka på isen – matchstraff i första minuten spelade ingen roll

Kanada jublar efter mål i JVM.
Kanada är klart för JVM-semifinal. Kanada jublar efter mål i JVM. Bild: All Over Press Kanadas herrjuniorlandslag i ishockey

Kanada var fullständigt överlägset i sin JVM-kvartsfinal. Det största samtalsämnet blev Nolan Footes matchstraff i den första matchminuten. Betydligt positivare var att Kanadas fixstjärna är tillbaka med besked.

De två första semifinallagen i junior-VM i ishockey är klara. I den första kvartsfinalen skickade Ryssland hem Schweiz efter en rätt målsnål tillställning.

Tack vare två mål i powerplay säkrade Ryssland sin semifinalbiljett. Ryssarna vann kvartsfinalen med 3–1.

Även i dagens första match i Ostrava blev det inga överraskningar. Kanada körde över svaga Slovakien med 6–1 och är klart för JVM-semifinal igen efter fjolårets miss på hemmaplan.

Kvartsfinalen lämnade inget utrymme för spekulationer – trots att Kanada inledde matchen i utvisningsbåset. Bara 53 sekunder var spelat när Nolan Foote åkte på matchstraff.

Foote, vars pappa är Colorado Avalanche-ikonen Adam Foote, manglade en slovaisk back i ena sarghörnet och fick åka i duschen för tacklingen mot huvudet.

Se tacklingen här!

Kanadensiska fixstjärnan tillbaka

Kanada klarade det långa boxplay-spelet och gjorde sedan 1–0. I andra perioden var det kanadensisk show och man avgjorde matchen.

Bland annat gjorde fixstjärnan Alexis Lafrenière mål. I den historiska förlusten mot Ryssland i lördags tvingades Lafrenière utgå med en befarad knäskada.

Anfallaren, som är en favorit till att bli vald först i NHL-draften i sommar, klarade sig undan med att stå över resten av gruppspelet.

Nu är han tillbaka med besked. Han snärtade in 5–0-målet med ett rappt skott i mitten av andra perioden och noterades också för en assist.

Semifinalmotståndet inte klart

Senare under kvällen klarnade Rysslands och Kanadas motståndare i lördagens semifinaler.

Sveriges seger mot Tjeckien innebär att Juniorkronorna möter Ryssland i lördagens tidiga semifinal i Ostrava. Den semifinalen startar klockan 16.

I den andra semifinalen blir det Kanada mot Finland. Juniorlejonens semifinal inleds klockan 20.

Ishockey, junior-VM, kvartsfinaler:

Schweiz–Ryssland 1–3 (0–0, 1–3, 0–0)
Kanada–Slovakien 6–1 (1–0, 4–0, 1–1)

Uppdaterad klockan 23.38 efter Sveriges kvartsfinal mot Tjeckien.