Hoppa till huvudinnehåll

Mardrömsstart på det nya handbollsåret – Grekland körde över Lindgrens Finland: ”Alla måste rannsaka sig själv då vi förlorar med 14 mål”

En besviken Ola lindgren efter att handbollsherrarna stått för en dålig insats mot Grekland.
Ola Lindgren var en besviken man efter risbastun mot Grekland. (arkivbild) En besviken Ola lindgren efter att handbollsherrarna stått för en dålig insats mot Grekland. Bild: Handbollförvundet/Newspix24/Kalla Parkkinen handboll,Finlands herrlandslag i handboll,Benjamin Helander,Ola Lindgren

Finland åkte till Grekland för att hålla drömmen om VM 2021 vid liv. Handbollsherrarnas afton i Kozáni gick inte alls enligt planerna och Ola Lindgrens landslag åkte på en klar bortaförlust med fula siffror.

Finland reste till norra Grekland för att ta sin första bortaseger i VM-kvalet och samtidigt lägga press på gruppens förhandsfavoriter Grekland och Israel.

I motsats till bortamatchen i Israel var Finland redo från start. Bortalaget fick anfallsspelet att fungera och efter fem minuters spel hade Finland en välkommen ledning med 4–1.

Sen gick allt åt skogen.

Hemmapubliken i Lefkovrisi Sports Center fick se sina favoriter göra sju mål på åtta minuter och i ett huj hade 3–5 förvandlats till 10–5.

Försvarsspelet det största problemet

Grekland tog greppet om matchen och trots en lite bättre finländsk sekvens i slutet av halvleken stod det 17–13 i paus.

– Totalt sett gör vi en alldeles för dålig försvarsinsats. Det var öppna gator i våra bakre led genom hela matchen, sammanfattar Ola Lindgren för Yle Sporten.

Finland reducerade i början av andra halvlek men sedan sköt Grekland matchens fyra följande mål och luften gick ur gästerna.

– Vi hade ännu chansen efter paus men vi spelar dåligt anfallsspel i andra halvlek, tappar säkert tio bollar och grekerna kunde kontra.

Vad är du mest besviken över i försvarsspelet?

– Vi har inte den rörligheten och aggressiviteten som behövs. Vi var alldeles för snälla och naiva. De får komma till bra skottpositioner och vi hjälper inte våra målvakter, som inte kommer åt att rädda alltför många bollar.

Finland bytte försvarsformation från 6–0 till 5–1 i andra halvlek utan önskad effekt. Grekland utökade sin ledning i jämn takt och till slut skrevs slutsiffrorna hela 36–22.

VM-biljetten är inte realistisk

Efter tre spelade VM-kvalmatcher är Finlands chanser att nå följande kvalskede minimala. Något som Ola Lindgren är beredd att hålla med om.

– Det måste man väl säga. Trots att vi ramlar ordentligt bakåt i dag måste vi se till att göra en betydligt bättre match på söndag. Men man vinner inte med 14 mål på beställning så chanserna till avancemang är väldigt små.

Vad sa du åt killarna efter matchen i omklädningsrummet?

– Alla måste rannsaka sig själv då vi förlorar med 14 mål. Det behövs lite mer fan anamma i båda ändorna av planen. Vi känner stor frustration då vi förlorar så här stort. Så här stor ska inte skillnaden vara mellan de här två länderna.

Finns det något positivt du vill lyfta fram?

– Det svårt att hitta på något positivt då vi förlorar med 14 mål. Det finns inget som direkt sticker ut.

Hur ska du se till att laget kommer igen efter den här risbastun?

– Jag försöker hjälpa och stötta laget så att vi reser oss efter den här smällen. Det måste också finnas en viss stolthet som handbollsspelare då man representerar sitt land.

Menar du att det var fel på inställningen hos spelarna?

– Inställningen försvinner lite i takt med att prestationen är dålig. Vi måste försvara hårdare och vara tuffare, men jag tror ingen reste till Grekland med dålig inställning, avrundar Lindgren och betonar vikten av de återstående VM-kvalmatcherna före dubbelmötet mot Georgien.

VM-kval i handboll

Grekland–Finland 36–22 (17–13)

Finlands målskyttar: Benjamin Helander 6, Ian Martin 5, Nico Rönnberg 3, Miro Koljonen 2, Oscar Kihlstedt 1, Robin Sjöman 1, Roni Syrjälä 1, Max Granlund 1, Sebastian Säkkinen 1, Teemu Tamminen 1

VM-kvalet fortsätter på söndag för Finlands del då Grekland kommer på besök till Riihimäki.

Gruppettan går till ett första playoffskede som avgörs i april. Vinnaren från matchparet spelar sedan om en VM-biljett i ett andra playoffskede som spelas i juni 2020.