Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Teknologiindustrin och Industrifacket fortsätter förhandla i dag, hittills har 2 000 finländare insjuknat i influensa, Australien evakuerar tusentals personer undan skogsbränder

Talo palaa Buxtonissa Australiassa.
Skogsbränderna i Australien är inte under kontroll. Nu evakuerar Australien tusentals turister och ortsbor. Talo palaa Buxtonissa Australiassa. Bild: Dean Lewins / EPA Australien,skogsbränder

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Teknologiindustrin och Industrifacket fortsätter förhandla om ett kollektivavtal i dag, denna gång utan riksförlikningsmannen. Förlikningsförslaget som presenterades innan jul förkastades av båda parterna. Arbetsgivaren ansåg att det var för mycket och Industrifacket tycket att förslaget var för lågt.

Omkring 2 000 personer har insjuknat i influensa. Det är ännu lågt, bedömer THL. Hur många som har insjuknat kommer klarna i dag då folk söker sig till läkare, säger Hanna Nohynek, överläkare vid THL. Enligt henne är det svårt att förutsäga hurudan influensa som dominerar i år, det finns alltför få fall för att kunna dra slutsatser. Hittills har ungefär 900 000 finländare vaccinerat sig och man hinner ännu.

I år fyller både Mumin och Pippi 75 år. 1945 var ett stort år för barnlitteraturen, då utkom både den första Pippi- och Muminboken . Men samtidig som Pippi Långstrump såldes i 20 000 exemplar på några veckor, såldes Mumin-debuten bara i dryga 200 exemplar det första året.

De brandhärjade australiska delstaterna New South Wales och Victoria har gett order om att tusentals turister och lokala invånare vid kusten evakueras inom de närmaste två dygnen. En ny, extrem värmebölja väntas under veckoslutet vilket befaras underblåsa de omfattande skogsbränderna i i sydöstra Australien.

Väder

Det är milt och ganska blåsigt under de närmaste dagarna. I landets mellersta och norra delar förekommer tidvis snöfall eller regn.

Temperaturen är mellan -1 och +5 grader, på dagen blir det lite varmare. I norra Lappland är det fortfarande ännu kallare.

Mest måttlig vind mellan syd och väst.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes