Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Revanschsuget Ryssland kan förstöra festen för Flicklejonen

Två snabba mål i andra perioden och Ryssland hittade aldrig den röda tråden i matchen. Så såg det ut i U18-VM i fjol när Flicklejonen knep bronset. I år vill Ryssland ha revansch.

TV2 och Arenan i dag klockan 13.30. Bronsmatch Ryssland-Finland. Anki Karhu kommenterar matchen på svenska.

Rysslands utgångsläge – skrällde, nästan, i gruppspelet

Ryssland har varit den här turneringens utropstecken. De tvingade fram en förlängning mot Kanada i öppningsmatchen, som de sedan förlorade (2-3) och knapp förlust mot USA (0-1). Lägg därtill en praktuppvisning mot Finland i sista gruppspelsmatchen (4-2) och klar seger över Sverige i kvarten (4-0) och det luktar medalj.

Rysslands förstalina har varit otroligt effektiv med poängdrottningen Kristi Saskhina (3+4=7) i spetsen. Tillsammans med Polina Luchnikova och Veronika Korzhakova bildar de en målfarlig trio som Flicklejonen får se upp med.

Ryssland har tagit brons två gånger 2015 och 2017 Finland och Ryssland har mötts i U18-VM sammanlagt sju gånger. Ryssland har vunnit fem gånger, tre gånger i kvartsfinal.

Finlands utgångsläge

Finland hade ett ambitiöst mål: att ta sig till final. Då Kanada grusade de drömmarna, gäller det att ladda om och försvara bronset. På basen av resultatet i gruppspelet är Flicklejonen turneringens fjärde bästa lag. Att de lyckas upprepa bragden från i fjol är ingen självklarhet.

Finlands målskytte har legat på förstalinans axlar. Kiira Yrjänen (2+2), Nelli Laitinen (3+1) och Sanni Rantala (2+4) har burit det största ansvaret. Notera att de två sistnämnda är backar.

Ser man till statistiken förlorar Finland mot Ryssland på två punkter: målskyttet och målvaktsspelet. Det säger sig självt, matchen kan bli svår för Finland. En liten tröst i januarimörkret är att Ryssland har en kortare vilopaus mellan matcherna. Fyra timmar är inte så mycket, men kan bli avgörande i en lång turnering.

Kedjorna – Lahtinen inleder mot Ryssland

Finland gör små justeringar i kedjorna inför bronsmatchen. Nea Tervonen är tillbaka i förstalinan, Anna-Kaisa Antti-Roiko tar plats i andra kedjan och Lisette Täks flyttas till fjärde kedjan.

På backsidan byter Oona Koukkula och Siiri Yrjölä plats. Kiia Lahtinen inleder mellan stolparna.

Målvakter
31 Kiia Lahtinen (30 Aino Laitinen)

Första kedjan
14 Sofianna Sundelin – 22 Kiira Yrjänen – 11 Nea Tervonen
8 Nelli Laitinen – 9 Sanni Rantala

Andra kedjan
28 Pauliina Salonen – 23 Sanni Vanhanen – 10 Anna-Kaisa Antti-Roiko
3 Oona Koukkula – 4 Anni Timonen

Tredje kedjan
27 Satu Teräväinen – 15 Oona Havana – 24 Sofia Nuutinen
12 Elli Suoranta – 21 Krista Parkkonen

Fjärde kedjan
19 Lisette Täks – 26 Sanni Vartiainen – 18 Tilli Keränen
2 Julia Ahlskog – 6 Siiri Yrjölä

Artikeln uppdaterad med förändringarna i kedjorna.