Hoppa till huvudinnehåll

Turkiets parlament ger grönt ljus för trupper i Libyen

Granatattack mot staden Tajura i Libyen 24.12.2019
Granatattack mot staden Tajura i Libyen 24.12.2019 Granatattack mot staden Tajura i Libyen 24.12.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Libyen,inbördeskrig,Tagiura

Parlamentet i Turkiet har röstat för att skicka militära trupper till Libyen för att understöda den FN-erkända regeringen i huvudstaden Tripoli.

Rösterna föll 325–184. Oppositionen röstade mot beslutet.

Turkiets parlament röstar för att sända trupper till Libyen
Turkiets parlament röstar för att sända trupper till Libyen Turkiets parlament röstar för att sända trupper till Libyen Bild: AFP / Lehtikuva Turkiet,parlament

Parlamentet har gett den turkiska regeringen makt att bestämma både när trupperna skickas till Libyen och hur stor styrkan ska bli.

Det råder nu oro inom den turkiska oppositionen. Det största oppositionspartiet CHP befarar att Turkiet blir inblandat i ytterligare en blodig konflikt då landet blandar sig i inbördeskriget i Libyen.

Den turkiska oppositionen anser att Turkiet istället borde jobba för en FN-ledd fredsbevarande styrka i Libyen.

Den libyska regeringen bekämpar rivaliserande styrkor i östra Libyen

Den libyska regeringen har bekämpat styrkor ledda av general Khalifa Haftar i östra Libyen. Haftar har försökt erövra huvudstaden.

Egypten - som stöder Haftar – fördömde omedelbart det turkiska parlamentsbeslutet, och har meddelat att det ”inverkar negativt på stabiliteten i Medelhavsregionen”.

Striderna runt Tripoli trappas upp

Striderna runt Tripoli i Libyen har under de senaste veckorna trappats upp efter att det rivaliserande styret i östra Libyen inledde en offensiv mot huvudstaden.

Ledningen i Tripoli stöds av Turkiet, Italien och Qatar medan regimen i östra Libyen backas upp av Förenade Arabemiraten, Egypten, Frankrike och Ryssland.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelade förra veckan att han ämnar söka parlamentets stöd för att sända militär hjälp till regeringen i Tripoli efter att regeringen i Tripoli bett om det.

Källor: Reuters, BBC