Hoppa till huvudinnehåll

Yles enkät: Finländarna anser att vårdpersonal borde få högre lönepåslag än exportbranscherna

Manlig sjukskötare går i korridor på Mellersta Österbottens Centralsjukhus i Karleby. En kvinnlig anställda sitter bakom en datorskärm i ett intilliggande rum med stora fönster som vetter mot korridoren.
Finländarna har enligt studier väldigt höga tankar om yrken inom vårdsektorn. Manlig sjukskötare går i korridor på Mellersta Österbottens Centralsjukhus i Karleby. En kvinnlig anställda sitter bakom en datorskärm i ett intilliggande rum med stora fönster som vetter mot korridoren. Bild: Lehtikuva / Tomi Hirvinen sjukskötare,Karleby,Mellersta Österbottens centralsjukhus

Fackförbunden Tehy, Super och JHL kräver att deras medlemmar inom social- och hälsovården ska få högre lönepåslag än de anställda inom exportbranscherna. Målet är större lönelyft under ett helt årtionde.

En enkät som Taloustutkimus har gjort för Yle visar att närmare 80 procent av finländarna stöder Tehys krav. 11 procent motsatte sig kravet på högre lönepåslag.

Forskningschef Juho Rahkonen vid Taloustutkimus förklarar det starka stödet med att finländarna enligt studier har väldigt höga tankar om yrken inom vårdsektorn.

Rahkonen säger vidare att de flesta finländska löntagare kan identifiera sig med vårdpersonalens situation eftersom största delen av löntagarna har en lön på cirka 2 500 euro i månaden och ser på frågan ur den synvinkeln.

I synnerhet de som stöder Socialdemokraterna, Vänsterförbundet och Kristdemokraterna stödde högre lönepåslag för dem som arbetar inom social- och hälsovården. Det största motståndet finns bland Samlingspartiets anhängare.

Över tusen finländare intervjuades inom ramen för studien. Felmarginalen är tre procentenheter i båda riktningarna.

Tehy välkomnar stödet, arbetsgivarna mycket kritiska

Tehys ordförande Millariikka Rytkönen är tacksam för det starka stödet bland finländarna. Hon framhåller att lönerna inom vårdsektorn är låga och att finländarna förstår att lönekraven därför inte är höga.

De kommunala arbetsgivarna framhåller däremot att Tehys lönekrav är alldeles för höga. (Artikeln fortsätter efter bilderna.)

Millariikka Rytkönen, TEHY, Borgå fullmäktige
Millariikka Rytkönen Millariikka Rytkönen, TEHY, Borgå fullmäktige Bild: Yle/Pekka Tynell Millariikka Rytkönen
Markku Jalonen, työmarkkinajohtaja
Markku Jalonen Markku Jalonen, työmarkkinajohtaja Bild: Markku Pitkänen / Yle Markku Jalonen

Arbetsmarknadsdirektör Markku Jalonen säger att kommunernas ekonomi är historiskt dålig för närvarande.

Om lönepåslagen blev av skulle kommunernas skuldbörda enligt Jalonen växa, det skulle bli fler uppsägningar inom social- och hälsovården och skattesatserna i kommunerna skulle höjas kännbart.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes