Hoppa till huvudinnehåll

Artistbedrägeri uppnystat – kvinna trodde hon skulle hjälpa Juha Tapio med skilsmässa

Juha Tapio Ilosaarirockissa vuonna 2018.
Juha Tapio hade ingen aning om bedrägeriförsöket som gjordes i hans namn. Juha Tapio Ilosaarirockissa vuonna 2018. Bild: Jami Ivanoff / All Over Press Juha Tapio,Ilosaarirock,Joensuu

Polisen utreder fall där brottslingar försökt lura till sig pengar av kända artisters fans. Bedragarna har skapat falska profiler på sociala medier och bett fansen skicka pengar.

En kvinna från södra Finland fick ett meddelande på Facebook av artisten Juha Tapio. Senare visade det sig att meddelandet kom från en bedragare som försökte utnyttja offrets beundran för artisten.

I ett annat fall skapade brottslingarna en profil i Kaija Koos namn och försökte använda sig av samma trick. Enligt polisen har inget liknande inträffat förut.

"Artisten behöver 10 000 euro till skilsmässa"

När bedragarna hade fått kontakt med kvinnan som var ett stort fan av Juha Tapio bad man henne att skicka pengar.

– I meddelandet stod det att artisten ska skilja sig och behöver pengar till skilsmässoprocessen, berättar förundersökningsledaren Hannu Kortelainen.

De som skickade meddelandena uppmanade kvinnan att inte berätta om skilsmässan och pengarna till någon. Det var frågan om en summa på 10 000 euro, säger Kortelainen.

Kvinnan trodde att det verkligen var Juha Tapio som kontaktat henne. Hon bestämde sig för att överföra pengarna och marscherade i väg till banken.

Banken genomskådade som tur bluffen― Förundersökningsledare Hannu Kortelainen

När kvinnan skulle överföra pengarna berättade hon att pengarna skulle till Juha Tapio. Då märkte ändå banktjänstemannen att något inte stod rätt till. Kontot pengarna skulle överföras till tillhörde inte Juha Tapio.

Hannu Kortelainen berättar att kvinnan kontaktade polisen efter att bluffen genomskådades. I ett annat liknande fall var metoden den samma. Då uppgav bedragarna sig för att vara Kaija Koo.

– Också i det fallet var offret på väg att överföra pengarna, men banken stoppade det, säger Kortelainen.

Kaija Koo Ruisrockissa kesällä 2017.
Bedrägeriförsök har också gjorts i Kaija Koos namn. Kaija Koo Ruisrockissa kesällä 2017. Yle TV1,Kaija Kokkola

90 procent av offren är kvinnor

När det kommer till olika former av kärleksbedrägerier på nätet är offren nästan alltid kvinnor.

Oftast börjar det med att en okänd man tar kontakt på sociala medier och säger sig vara mycket rik. Efter det skapas ett förtroende mellan offret och bedragaren. Ganska snabbt planeras den första träffen, men strax innan mannen ska komma till Finland händer något allvarligt.

– Det kan handla om en olycka eller ett sjukdomsfall i släkten, berättar Kortelainen.

Bild på en datornmus och flera 100-eurossedlar.
Summorna för kärleksbedrägerier är ofta höga. Bild på en datornmus och flera 100-eurossedlar. Bild: lev dolgachov bedrägeri,nätbedrägeri

Då är personen plötsligt i behov av pengar. I många fall går offret med på att överföra summan.

– Oftast är det frågan om några tiotusentals euro. Den största summan som förekommit i en utredning var cirka 300 000 euro, säger Kortelainen.

Kortelainen ger också ett tips på hur man kan skilja en bedragare från någon som verkligen vill inleda ett förhållande.

– Pengar och kärlek ska inte blandas ihop. Om någon börjar fråga om pengasituationen i början på ett förhållande är det ett tecken på att intentionerna inte är äkta, upplyser Kortelainen.

Varför blir människor lurade på nätet? Dokumenterat: Kärleksbedrägare har talat med offren.

Läs också