Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Klassiska masstarter på Touren – ny chans för Iivo Niskanen att klättra i sammandraget

Tour de Ski-tåget har nått sin slutdestination. Den första av de tre deltävlingarna i Val di Fiemme är masstart med klassisk teknik. För de finländska toppnamnen med syskonen Niskanen i spetsen är dagens etapp en chans att förstärka sina aktier i sammandraget.

Dagens deltävling är en jubileumsetapp på Tour de Ski. Det är fråga om den 100:e etappen både på dam- och på herrsidan.

Kl. 14.15 Damer 10 km, klassisk stil, masstart

Finland: 14 Kerttu Niskanen, 18 Anne Kyllönen, 38 Vilma Nissinen


Ingvild Flugstad Östberg bevisade i förrgår att Therese Johaug går att besegra i distanslopp. Flugstad Östberg, Heidi Weng och Ebba Andersson är igen de största hoten mot en ny seger för den norska skiddrottningen.

Kerttu Niskanen var tionde snabbast i jaktstarten på nyårsdagen. Hon ligger på 14:e plats i sammandraget men bara en halv minut bakom nian Sadie Maubet Bjornsen.

Med tanke på att Johaug kommer att spränga fältet tidigt så kan differenserna bli stora i dag trots att det handlar om en masstart. Det innebär slagläge för Niskanen i kampen om placeringar på Touren.

Kl. 16.15 Herrar 15 km, klassisk stil, masstart

Finland: 6 Iivo Niskanen, 19 Perttu Hyvärinen, 40 Lari Lehtonen, 54 Lauri Lepistö


Iivo Niskanen anmälde sig in i kampen om pallplaceringarna på årets Tour i och med sin tredje plats på nyårsdagen. Blir det klisterföre i dag så kan Niskanen i bästa fall göra som under femmilen i Pyeongchang – det vill säga rycka från det övriga fältet.

Perttu Hyvärinen har gett ypperligt flankstöd till Niskanen och ligger på 15:e plats i sammandraget inför avslutningen i Val di Fiemme. Kan Hyvärinen till och med slå in sig i topp tio i dag? Inte alls omöjligt.

Läs också