Hoppa till huvudinnehåll

Europol: Kokainanvändningen har ökat i Finland – importen av narkotika har vuxit drastiskt i Europa

Europols högkvarter i Nederländerna.
Enligt Europol har importen av narkotika ökat kraftigt i Europa. Europols högkvarter i Nederländerna. Bild: EPA/Lex van Lieshout Europol

Droghandeln har under de senaste åren ökat i Europa, speciellt försäljning av kokain har ökat drastiskt. Enligt Europas polismyndighet Europol såldes det i EU-området droger för minst 30 miljarder euro år 2017.

Lite under 40 procent av pengarna kom från cannabis och över 30 procent från kokain. Heroin bidrog med 25 procent och amfetamin och ecstasy stod för fem procent.

Jämförelsevis uppskattar man att det år 2013 såldes droger för 24 miljarder euro i EU-området. Då stod kokainet för en fjärdedel.

– Importen av narkotika har ökat drastiskt. Enligt vår uppskattning importeras så mycket som 60 procent av narkotikan tillverkad i Colombia till Europa, säger kriminalkommissarie Risto Lohi.

Kokainanvändningen har ökat i Finland

Att importen av kokain till Europa har ökat märks också i Finland. Enligt Lohi är avslöjanden om nya narkotikaligor ett tecken på det här.

I september hittades tolv kilogram kokain i en banancontainer i Nordsjö hamn i Helsingfors. I december bröt sig några maskerade män in i ett kemikalielager på jakt efter en container med kokain.

Båda containrarna hade kommit till Finland från Syd-Amerika.

– Enligt Europol är det indikatorer på att den ökade organiserade brottsligheten i Europa också kommer att börja öka i Finland.

Undersökningar av avloppsvatten vittnar om att kokainanvändningen har mångdubblats mellan 2012 och 2018. Men siffrorna är fortfarande mycket lägre än i resten av Europa.

Terrorister finansierar sin verksamhet med drogförsäljning

Förutom hälsoriskerna för narkotikahandeln med sig andra problem för samhället.

– Narkotikahandeln hör till kärnverksamheten för organiserade brottslingar, men gängen håller också på med annan kriminell verksamhet. Bland annat vapensmuggling, läkemedelshandel, våld, korruption och i vissa fall också människohandel, säger Lohi.

Förutom traditionella organiserade brottslingar finansierar också terrorister och beväpnade miliser sin verksamhet med narkotika. Enligt en undersökning utförd av Interpol står narkotika för upp till en fjärdedel av de största terrororganisationernas finansiering.

Bland annat organisationer som al-Shabaab, IS och Boko Haram finansierar sin verksamhet genom att sälja narkotika.

I Europa syns inte terrorismen på samma sätt som på andra håll i världen. Men de terrorister som var inblandade i dåden i Frankrike och Belgien hade en bakgrund inom narkotikahandeln.

– En del har haft en bakgrund som droghandlare, åkt fast och radikaliserats i fängelset, säger Lohi.

Ett kilo amfetamin skapar upp till 30 kilo avfall som sedan dumpas i miljön

Dessutom skadar narkotikahandeln miljön. I exempelvis Holland där mycket syntetiska droger tillverkas har polisen den senaste tiden märkt ett uppsving i miljöbrott som hör ihop med narkotikatillverkning.

I tillverkningen av exempelvis ett kilogram ecstasy uppstår mellan sex och tio kilogram avfall. Vid tillverkning av amfetamin ligger mängden mellan 20 och 30 kilogram.

Enligt Europol dumpas avfallet ofta i naturen, lastas i bilar som bränns eller blandas ihop med industriavfall som sedan dumpas i havet.

Unga flyktingar tvingas sälja droger, hotas med våld

Finlands läge i Europa gör att smugglingen är svår. Lohi säger att vi måste hålla koll på hur läget utvecklas i grannländerna.

– I Sverige är gatugängen som håller på med narkotikahandel ett stort problem. För att liknande gäng inte ska utvecklas i Finland måste vi bli bättre på förebyggande arbete, säger Lohi.

I Sverige har det rapporterats om att asylsökande, och personer som har fått negativa asylbeslut har utnyttjats i samband med narkotikahandeln. Gängen har rekryterat – ofta med våld – unga män från Afghanistan som sedan har börjat sälja gängens narkotika.

Våld relaterat till narkotikamarknaden är ett växande problem i Europa. Dessa organiserade kriminella gäng har också större tillgång till vapen såsom automatgevär, granater och liknande.

Över hundra anonyma sajter på internet

Förutom gatuhandeln har narkotikahandeln hittat in på nätet på det så kallade "Deep Web". Enligt Europol har man hittat över 100 sådana anonyma sajter.

En tid trodde man att dessa anonyma sajter var omöjliga att spåra, men under de senaste åren har många av de här sajterna stängts ner och personer bakom sajterna har åtalats.

– När stora sajter stängs ner ses det som att vi har kontroll. Men eftersom det finns en efterfrågan så tar det inte länge innan de hittar ett annat sätt. Sedan fortsätter droghandeln igen.