Hoppa till huvudinnehåll

Film: I Sune - Best Man tas barnens problem på allvar

Sune och Håkan i filmen Sune - Best man
Sune och Håkan i filmen Sune - Best man Bild: Atlantic Film Sune,Sune,sune best man

Den andra delen i den nya Sunetrilogin fortsätter på samma linje som Sune vs Sune. Barn som får vara barn men med action- och scifielement är regissören Jon Holmbergs recept för en underhållande familjefilm.

Sune (Elis Gerdt) har otroligt svårt att fatta beslut. Ska han åka på klassresan till den hemliga destinationen, tillsammans med bästisen Sofie? Eller ska han med på morfars bröllop, där han dessutom fått den ärofyllda uppgiften som best man? Det visar sig sedan att beslutsångest är något som går i släkten. Också Sunes mamma och morfar har rykte om sig att vela.

Håkan Bråkan är höjdpunkten

En som alltid vet vad han vill och vad som ska göras är Sunes lillebror Håkan. Håkan-bråkan är en favorit i bokserien om Sune och den unga Baxter Renman gör en superrolig tolkning av lillebrorsan i Sune - Best Man. Möjligtvis är han lite väl skjutglad, men också otroligt söt.

Systern Anna (Tea Stjärne) får mest fungera som en comic relief - även om det är lite av Sune-filmernas signatur att folk springer mot väggar och blir inknuffade i garderober. Men både Anna och Håkan stöder sin brorsa Sune i vått och torrt, vilket känns fräscht och fint.

Familjen Svensson i Sune - Best Man
Familjen Svensson yrar runt igen. Familjen Svensson i Sune - Best Man Bild: Atlantic Film Sune,Sune,Fredrik Hallgren,Sissela Benn,sune best man

Barnvänlig action

Precis som den förra filmen i den nya Sune-serien börjar Sune - Best Man med en actionscen som härmar sci-fi. En Sune från framtiden dyker upp i nutiden med en varning: fatta rätt beslut, Sune i nutiden.

Med en rätt enkel premiss lyckas filmen hålla igång spänningen med olika missförstånd och missöden som binds ihop i slutet. Sunes morfar (Tomas von Brömssen) ser så mycket framemot sitt bröllop att Sune inte har hjärta att säga att han hellre skulle åka på klassresa. Sen är hela familjen Svensson på väg mot landsbygden och morfars bröllop med den okända Ingrid.

Snart blir pappa (Fredrik Hallgren) upptagen med att avslöja Ingrid, som han tror bara är ute efter morfars hus. Mamma (Sissela Benn) blir betuttad i barndomsvännen Matte (Jonatan Rodriguez). Och Sune beslutar sig för att rymma till klassresan. Samtidigt har morfar glömt att gravera ringarna, Håkan har gjort upp en mission impossible-liknande plan och Anna försöker hålla reda på alla hemligheter.

Nostalgisk och snäll

För den som läst Sören Olsson och Anders Jacobssons Sune-böcker som barn är filmen en fräsch uppdatering. Sune är lika förvirrad och lillgammal som förr, Håkan lika brutal och rolig och mamma Karin och pappa Rudolf lika stolliga.

Men Sune har definitivt tagits till nutiden. Han är inte besatt av att tjusa tjejer och det är inte bara pappa som gör bort sig och mamma som måste lösa och städa upp.

Sofie ska väl föreställa Sunes flickvän, men det pratas om bästis och hetsas inte över romantik (trots att en vigselring är inblandad i ett av de märkliga spåren).

Om man sett den förra Sune-filmen kan man förstå Sune starka vilja att åke med på klassresan - annars kan den tyckas lite omotiverad.

Sune och Sofie
Sunes bästis Sofie är inte med så mycket, men hon driver Sune framåt i berättelsen. Sune och Sofie Bild: Atlantic Film Sune,Lily Wahlsteen,elias gerdt

I den förra filmen i serien, Sune vs Sune, handlade det om hur både barn och vuxna kan vara lika osäkra för att passa in. Också nu spelar man på oro som personerna i filmen känner, oberoende av ålder. Det är skönt att barnen är barn - om än ovanligt rådiga - och de vuxna rätt barnsliga. Dessutom finns skämt som både yngre och äldre kan uppskatta

Mycket krut bränns nog på actionscenerna som är mer eller mindre avancerade. Roligast är det när Håkan är inblandad och konstigast då Sune möter sitt framtida jag som tidsreser tillbaka för att dela med sig av knasiga råd och till och med slåss lite.

De flesta i familjen kan nog relatera till filmen. Barnen tas på allvar och sysslar med passligt tokiga äventyr, föräldrarna bjuder på både vuxenskämt och vuxenproblem och de som läste Sune-böcker som barn kan få en uppdaterad nostalgikick.

Och för den finländska publiken finns en inbakad överraskning. Lägger du märke till den finskspråkiga repliken som smugit sig in på ett oväntat ställe?

Filmplanschen för Sune - Best Man
Filmplanschen för Sune - Best Man Bild: Atlantic Film Sune,Tomas von Brömssen,Sissela Benn,Fredrik Hallgren,Tea Stjärne,elias gerdt

Sune - Best Man går på bio från och med den 3.1.2020.