Hoppa till huvudinnehåll

Ikonen stod för årtiondets första hattrick, Zaborsky för första duschkommenderingen – bara hemmasegrar i decenniets första ligaomgång

Joona Ikonen.
Joona Ikonen stod för 2020-talets första hattrick i ligan. Joona Ikonen. Bild: Mika Kylmäniemi/AOP Joona Ikonen

Det här årtiondets första ligaomgång bjöd på fyra matcher och enbart hemmasegrar. Joona Ikonen fick bli första man att under 2020-talet lyckas med ett hattrick. Sport lyckades ta sig tillbaka på vinnarstigen med seger mot SaiPa samtidigt som bortalagets Tomas Zabrosky fick stå för decenniets första duschkommendering.

Joona Ikonen blev mannen att göra första hattricket i ishockeyligan under 2020-talet. Det då Ilves vann i dag över jumbolaget TPS med 5–3.

Ikonen satte sitt första mål för kvällen i den första perioden då Ilves gick upp i en 2–0 ledning, och fullbordade sitt hattrick då han förde upp hemmalaget till klara 4–0.

Ilves ledde ännu med 5–1 men TPS lyckades snygga till siffrorna i den tredje perioden. Ilves tog sin tredje seger på raken och ligger fyra i tabellen.

TPS håller fortsättningsvis jumboplatsen och är nu fyra poäng efter nästjumbon Jukurit.

Zaborskys huvudtackling gav duschkommendering

Sport bröt sin förlustsvit och inledde 2020 med en seger med klara 5–2 mot SaiPa. Matchen stod enbart 2–1 åt hemmalaget i slutet av den andra perioden.

Då stod ändå SaiPas poängkung Tomas Zaborsky för ett fult tilltag. Zaborsky bjöd på en huvudtackling på Roope Talaja och fick sin andra utvisning för kvällen. Den här gången bar vägen ändå rakt i duschen.

Det öppnade dörrarna för Sport som snabbt utökade siffrorna till 4–1 i den sista perioden och sedan vann med 5–2.

För Sport var det viktiga poäng på spel i dag, precis som för SaiPa. Sport försökte hålla sig borta från jumboplatsen och ligger nu 13:e i tabellen.

För SaiPa skulle poängen ha varit viktiga i kampen om att ta sig in bland de tio främsta. Nu ligger de på 11:e plats, två poäng bakom tian KalPa.

Resultat, ishockeyligan:

Ilves – TPS 5–3 (2–0, 2–1, 1–2)
Lukko – Jukurit 3–2 (1–0, 0–0, 2–2)
Pelicans – Ässät 4–2 (2–0, 0–1, 2–1)
Sport – SaiPa 5–2 (0–0, 2–1, 3–1)