Hoppa till huvudinnehåll

Klæbo förstörde den ryska trippeln och knep segern – Niskanen lyckades inte spräcka fältet utan kroknade: "Jag klarade inte min egna hårda fart"

Johannes Høsflot Klæbo.
Johannes Høsflot Klæbo tog sin andra seger på touren. Johannes Høsflot Klæbo. Bild: Lehtikuva Johannes Høsflot Klæbo

Iivo Niskanen jagade värdefull framgång i Tourens tredjesista etapp i Val di Fiemme. Framförallt jagade han täten i sammandraget då han i onsdags gjorde det fullständigt möjligt att nå en historisk pallplacering som avslutning på touren. Niskanen fick ändå inte till någon panginsats eller pallplacering i dag utan kroknade. Johannes Høsflot Klæbo vann och förstörde en trippelseger till Ryssland.

Ännu under det nästsista varvet var det Iivo Niskanen som låg i täten. Niskanen kom ändå inte åt att komma loss och spränga fältet. Totalt 22 åkare låg då ännu i tätklungan.

I stället började Niskanen småningom krokna.

Då sista varvet startade hade Niskanen ännu greppet om en pallplacering trots att det var ryskt i täten.

Strax därefter var det ändå redan trippelt ryskt i täten och två norrmän som jagade med kilometern kvar. Samtidigt var Niskanen ute ur kampen om pallplaceringar.

Det var en fantastisk dag

Någon rysk trippel blev det ändå inte. Ingen mindre än Johannes Høsflot Klæbo blev mannen att förstöra den festen då han sprang upp för den sista backen och till slut vann spurtstriden mot Ustiugov.

– Det var väldigt tufft men jag hade så roligt och ville på riktigt vinna i dag. Det var en fantastisk dag.

– Min plan var att försöka vara andra före den sista nedförsbacken. Ustiugov var riktigt stark i den sista uppförsbacken och jag måste ta i för allt jag var värd. Det fungerade.

Sergey Ustiugov, Alexander Bolshunov, Andrey Larkov, kom i mål strax därefter. I och med Klæbos seger passerade han Ustiugov i sammandraget och är nu tvåa efter Bolshunov.

"Jag klarade inte min egna hårda fart"

Iivo Niskanen kroknade rejält på slutet och var bara tia i mål. 18,4 sekunder blev skillnaden till Klæbo till slut.

Förståeligt nog var finländaren rejält missnöjd med både formen och prestationen i dag.

– Det var ingen normal dag. Absolut inte den bästa skidåkningen, säger han för Yle efter tävlingen.

Iivo Niskanen.
Iivo Niskanen kroknade på slutet. Iivo Niskanen. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

– Jag försökte öka takten i ett par varv. Jag klarade ändå inte av min egna hårda fart. Jag hade inga krafter kvar på slutet. Det var överraskande då det inte fungerade som under de bästa dagar.

Niskanen ligger nu fortsättningsvis femma i sammandraget. En minut och 32 sekunder efter ledande Bolshunov och en minut och elva sekunder ifrån en pallplacering.

Perttu Hyvärinen fortsatte imponera med sin goda skidform och var 14:e i dag. Det var tredje gången på raken som Hyvärinen tog en topp-15 plaering i världscupen.

– Han har tagit ett rejält kliv framåt i utvecklingskurvan den här säsongen, kommenterar Yle Sportens Christian Vuojärvi i direktsändningen.

– Det var en grym tävling. Energiförrådet börjar vara ganska slut fast jag har ätit som en travhäst. Placeringen var ändå bra och skillnaden till täten rimlig, säger Hyvärinen efter tävlingen till Yle.

Texten och rubriken uppdaterad kl 18 efter att Niskanen kommit med kommentarer.

Tour de Ski, Val di Fiemme, herrarnas klassiska masstart, 15 km:

1. Johannes H. Klæbo (NOR) 39.51,0
2. Sergey Ustiugov (RUS) +0,7
3. Alexander Bolshunov (RUS) +1,0
4. Andrey Larkov (RUS) +4,4
5. Sjur Røthe (NOR) +10,2
---
10. Iivo Niskanen (FIN) +18,4
14. Perttu Hyvärinen (FIN) +27,2
33. Lauri Lepistö (FIN) +1.25,2
48. Lari Lehtonen (FIN) +2.38,6.

Läs också