Hoppa till huvudinnehåll

President Niinistö varnar för en våldsspiral: Kritiskt läge – nu gäller det att få till stånd en dialog

Sauli Niinistö
Sauli Niinistö har varit i kontakt med Sveriges statsminister (Arkivbild) Sauli Niinistö Bild: Jaani Lampinen / Yle Sauli Niinistö,Finlands president

President Sauli Niinistö har uttalat sig med anledning av attacken i Bagdad mot den iranska militärkommendören Qasem Soleimani.

Relationen mellan USA och Iran befinner sig i ett kritiskt läge, konstaterar Niinistö i ett meddelande på presidentens webbsida.

Presidenten varnar för en ny våldsspiral som kan ha återverkningar också utanför regionen.

Enligt Niinistö måste det internationella samfundet nu på alla vis främja en dialog mellan parterna.

– Jag har varit i kontakt med statsminister Sanna Marin och med våra andra centrala ministrar samt med Sveriges statsminister Stefan Löfven, skriver presidenten.

Niinistö konstaterar vidare att både Finland och Sverige har soldater som opererar inom ramen för OIR (Operation Inherent Resolve) i Irak och att båda länders ambassader är belägna i samma utrymme.

OIR är en koalition som har i uppgift att koordinera och effektivera arbetet mot terrororganisationen IS. Finland deltar med 80 man i syfte att stabilisera Irak och stärka säkerheten med hjälp av militära och civila krishanteringsmetoder.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes