Hoppa till huvudinnehåll

Så fortsätter JVM efter svenska storsegern: Finland mot Kanada i semi i kvällsmatchen på lördag

Svenska spelare jublar bakom tjeckiska målvakten Lukas Dostals kasse.
Juniorkronorna jublar efter ett de fem målen som laget satte in bakom Tjeckiens målvakt Lukas Dostal i kvartsfinalen. Svenska spelare jublar bakom tjeckiska målvakten Lukas Dostals kasse. Bild: All Over Press Sveriges herrjuniorlandslag i ishockey

Sverige stod för en övertygande insats och mosade Tjeckien med 5–0 i JVM:s sista kvartsfinal. Det betyder att Ryssland väntar för Juniorkronorna i semi, medan Finland får ta sig an Kanada.

Semifinalparen i JVM i ishockey bestäms den här gången utifrån lagens insatser i gruppspelet, så att det allra främsta laget i gruppskedet möter det lag som varit svagast.

Därför fick Finland efter sin kvartsfinalseger med 1–0 över USA vänta på besked om vilket lag som väntar i semi tills efter att den sista kvarten mellan Sverige och Tjeckien avgjorts.

Det blev inget snack. Sverige var aldrig hotat utan var bättre från det första bytet till det sista. Sveriges planenliga seger med 5–0 betyder att Juniorkronorna som det bästa laget (första plats i sin grupp med 12 poäng) möter det sämsta som är Ryssland (trea i gruppen med 6 poäng). I den andra semifinalen ställs därför Kanada (etta i gruppen med 9 poäng) mot Finland (tredje plats i sin grupp med 7 poäng).

Laget som är bäst får dessutom favören att spela i den första semifinalen och få en längre vila inför finalen/bronsmatchen nästa dag. Det betyder att VM-programmet i fortsättningen ser ut som följer:

Lördag 4.1, semifinaler:
Kl. 16 Sverige–Ryssland
Kl. 20 Kanada–Finland

Söndag 5.1, medaljmatcher:
Kl. 16 Bronsmatch
Kl. 20 Final

Stor tjeckisk målvaktstavla

Sverige har bara vunnit ett av de 38 senaste JVM-gulden, men visade med kvartsfinalinsatsen att laget i år har en god chans att bättra på statistiken. Juniorkronornas insats var komplett med två mål i powerplay, ett i numerärt underläge, ett på straff och ett i spel med 5 mot 5.

Nils Höglander stod för poängen 2+1 och klättrade upp i topp på JVM:s poängliga med 5+5 totalt. Hugo Gustafsson gjorde i sin tur ett psykologiskt viktigt mål i spel med 4 mot 5 efter en parodisk tavla av tjeckiska målvakten Lukas Dostal som tappade pucken åt Gustafsson bakom eget mål.

I den sista perioden satte backen Victor Söderström in ett mål på straffslag innan slutsiffrorna fastställdes av David Gustafsson.

Sverige spelade också säkert i defensiven och målvakten Hugo Alnefelt höll nollan. Sverige blir att räkna med i helgen, men det är fyra om budet. Också Ryssland, Kanada och Finland verkar ha tajmat turneringens formkurva på ett perfekt sätt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport