Hoppa till huvudinnehåll

USA:s ambassad i Irak uppmanar amerikanska medborgare att lämna landet

Män och kvinnor står på stolar och på marken och firar.
Regeringskritiska demonstranter firar i Bagdad efter nyheten om attacken mot den iranska militärkommendören Qasem Soleimani. Män och kvinnor står på stolar och på marken och firar. Bild: AFP / Lehtikuva Irak,Bagdad

USA:s ambassad i Irak uppmanar de amerikanska medborgarna att lämna landet omedelbart. Enligt Iraks premiärminister Adel Abdul Mahdi, innebär USA:s attack mot grannen Iran början på ett förödande krig i Irak.

Amerikanska medborgare uppmanas att inte vistas i ambassadens närhet, och all konsulär verksamhet läggs för tillfället på is, enligt utrikesdepartementet i USA.

Tidigare i veckan demonstrerade hundratals personer utanför USA:s ambassad i Bagdad i protest mot amerikanska flygattacker mot en irakisk milisgrupp, varefter USA stärkte sin militära närvaro i regionen med 750 soldater.

Iraks premiärminister Mahdi fördömer attacken mot flygplatsen i Bagdad i vilken den iranska militärkommendören Qasem Soleimani och den irakiska milisledaren Abu Mahdi al-Muhandi dödats.

Enligt Mahdi är attacken en aggressionshandling och kränkande av landets suveränitet, vilket kommer att leda till ett krig i Irak, regionen omkring och i hela världen.

USA har omkring 5 000 soldater i Irak.

Attacken kom inte som överraskning

Attacken utförd av USA var att vänta, enligt Kim Kuivalainen på Finlands ambassad i Irak.

– Någon slags attack från USA:s håll var förväntad. Iraks regering har inte lyckats garantera diplomatisk immunitet i enlighet med Wienkonventionen. USA låter det inte gå obemärkt förbi att dess representanters immunitet kränks.

I USA:s kungöranden om förstärkta styrkor i såväl Irak som i Kuwait kunde man utläsa att någon form av attack var att vänta, menar Kuivalainen.

Militärkommendören Soleimanis död väcker motstridiga känslor i Irak.

– Ett flertal vanliga människor i Irak sörjer inte Soleimanis död. De önskar att Irans inflytande över Irak ska minska. För andra är Soleimanis död däremot ett stort bakslag. Risken för att händelsen delar landet ytterligare finns, något som sedan kan leda till att landet blir en spelbricka i konflikten, säger Kuivalainen.

Kuivalainen anser det vara sannolikt att Iran hämnas, och först i tur står USA, gissar han.

Källor: AFP, AP, Reuters, Al Jazeera, STT

Läs också