Hoppa till huvudinnehåll

Utrikesminister Haavisto och tidigare ministern Tuomioja oroar sig för att konflikten eskalerar i Mellanöstern

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) med sammanbiten min.
Utrikesminister Pekka Haavisto (Arkivbild) Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) med sammanbiten min. Bild: Lehtikuva Pekka Haavisto

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) är oroad över att nattens flygattack i Bagdad leder till att våldet trappas upp i Mellanöstern.

Haavisto säger att civilbefolkningen redan länge har lidit av konflikterna i området och att han är rädd för att befolkningen i Irak och i Iran kommer att få lida ännu mera om våldet trappas upp.

- Om våldet eskalerar betyder det också mera våld i vardagen för människorna där. Det är inte bra nyheter.

Det finns en reell risk för att våldet sprider sig och att händelsen får konsekvenser också för grannländerna.

- Jag tror att en av de viktigaste sakerna är att försöka stoppa eskalationen i hela området.

På frågan om Europeiska unionen kan lugna ner situationen svarar Haavisto att Europeiska rådets ordförande Charles Michel (ALDE) redan i dag kraftigt tog ställning till att försöka få stopp på våldsspiralen i området.

Haavisto säger också att de europeiska utrikesministrarna ska träffas för att diskutera läget efter bombattacken i natt.

Erkki Tuomioja
Erkki Tuomioja Erkki Tuomioja Bild: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta riksdagsledamöter,Erkki Tuomioja

Erkki Tuomioja: "Det här kan få oförutsägbara konsekvenser"

Viceordförande för riksdagens utrikesutskott, tidigare utrikesministern Erkki Tuomioja (SDP) går ett steg längre än Pekka Haavisto. Tuomioja är rädd för att situationen i Irak blir en global konflikt.

- Det här kan till och med leda till ett krig mellan Iran och USA. I området har vi också Israel som vill provocera fram en militär konfrontation. Hela stabiliteten i Mellanöstern kommer att bli ifrågasatt.

Erkki Tuomioja säger att Iran kommer att avstå från kärnenergiavtalet och kanske försöka utveckla egna kärnvapen. Det här i sin tur leder till en ny spiral i kapprustningen.

- Det här kan faktiskt ha mycket oförutsägbara och allvarliga konsekvenser. Det finns inga förhoppningar om att bara ha ett regionalt krig om en stormakt som USA är inblandad.

Tuomioja säger att FN och EU har små möjligheter att påverka

Erkki Tuomioja drar paralleller mellan mordet på Qasem Soleimani och lönnmordet på Sergej Skripal som ryssarna låg bakom.

- Den enda skillnaden är att det här görs helt offentligt, men inför lagen är det ju en helt likadan händelse.

Erkki Tuomioja säger för sin del att Förenta nationerna och Europeiska unionen har mycket få möjligheter att stoppa en eskalerande konflikt i Mellanöstern,

- De kan naturligtvis understryka att det här inte är acceptabelt och att det här strider mot internationell rätt.

Tuomioja understryker att konflikten började med att USA drog sig ur kärnenergiavtalet med Iran, trots att resten av välden och också Iran självt ville fortsätta att följa avtalet.