Hoppa till huvudinnehåll

Är Jokerit Europas mest formstarka ishockeylag? Resultatraden är strålande – och tron på långt slutspel är stor: "Har potential till precis vad som helst"

Jokerit firar mål.
Peter Regin och Brian O'Neill har varit i lysande form en längre period. Jokerit firar mål. Bild: All Over Press Jokerit

Sista månaden av 2019 var lysande för Jokerit. Första matchen under 2020 var exceptionell. Spelarna lyfter inte från golvet efter krossen mot SKA, men är medvetna om vad laget är kapabelt till. Är sjätte säsongen i KHL året då allt faller på plats?

”Europas bästa ishockeyunderhållning” sålde Jokerit hemmamatchen mot SKA S:t Petersburg med. Är Jokerit hela Europas bästa ishockeylag just nu i så fall?

Frågan är faktiskt inte helt galen. Jokerit har vunnit och vunnit under en dryg månad i KHL – Europas mest kvalitetstyngda ishockeyliga. Helsingforslaget är formstarkast i serien.

6–0-segern mot SKA var bara pricken över i:et – en ren bekräftelse på att Jokerit gör väldigt mycket rätt för tillfället. Det finns till och med anledning att titulera den andra perioden mot SKA som Jokerits enskilt allra bästa minuter under KHL-eran.

Peter Regin pustar ut och skakar hand. Han ler när han ska ranka perioden som Jokerit vann med 5–0 till hemmapublikens enorma glädje.

– Det där är svårt. Vi är mitt inne i säsongen. Om vi kan spela på det här sättet i slutspelet i mars och april vore det bra. Men det är självklart att det känns bra. Allt gick in. Vi har en skön känsla i laget, säger Regin till Yle Sporten.

Jokerit firar en seger.
Fredagskvällen i Helsingfors var ljuvlig för Jokerits supportrar. Jokerit firar en seger. Bild: All Over Press Jokerit

Han rättar till kepsen. Den danske lagkaptenen är en bärande vägg i det här Jokerit-laget. Nu gör han dessutom poäng. Efter två nya mål förlängde han sin poängsvit.

– Jag har haft några tunga år här. Nu har det lossnat.

"Visste att vi kan slå SKA"

Jokerit har lyft i tabellen efter den riktigt tröga starten. Laget skuggar numera konferenstvåan SKA.

Vad är hemligheten bakom den stora förvandlingen? Sami Lepistö ger ett klassiskt ishockeyspelarsvar.

– Vårt boxplay och powerplay fungerar, vår målvakt är bra. Vi har minimerat misstagen och ger inte motståndarna chansen att ställa om, säger han till Yle Sporten.

Segerfesten har startat i omklädningsrummet. Musiken dunkar för fullt, Jesse Joensuu och Sami Lepistö bjuder på några danssteg i hockeymunderingen.

– Tänk dig en fredagskväll och mycket folk i hallen. Det är just då man vill prestera som bäst. Vi försöker att hänga på SKA i tabellen och det är alltid skönt att kunna mäta sig mot de bästa, säger Regin.

– Vi visste att vi kan slå SKA. De är inte så exceptionellt bra att vi inte skulle kunna göra det. Vi har haft den här formen ett bra tag och när laget vinner så lyfter alla spelare. Jag känner att vi har mycket potential och vi går framåt hela tiden, säger Lepistö.

Tabellen har inte gått ihop

I spelargången utanför omklädningsrummet är stämningen avslappnad. Skadade Veli-Matti Savinainen ler och skämtar med materialförvaltaren.

Framgång föder framgång, men tränaren Lauri Marjamäki säger att tabellmatematiken inte har gått ihop. Starten gick i underkant, men så otroligt långt efter var Jokerit inte.

– Det har känts som att vi har haft tre till fyra matcher mindre spelade hela säsongen. Det har känts dumt när man har räknat lite och sett att vi har varit sjua i tabellen. Men det är klart, man måste ta de där poängen också, säger Marjamäki.

Nicklas Jensen i Jokerit.
Nicklas Jensen missade flera månader, men är nu tillbaka i uppställningen. Nicklas Jensen i Jokerit. Bild: All Over Press Jokerit,Nicklas Jensen

– Vi vet om att vi måste kunna slå de bästa lagen om vi vill ge dem en match. Det har vi gjort – både mot CSKA Moskva och SKA. Vi har en bra period i ryggen och det känns som att den vågen bär oss vidare.

Under hellyckade december – laget spelade tio matcher, vann åtta av dem och tog poäng i alla – förstärkte laget också förmågan att vinna när det står och väger.

– Vi har en bra struktur i vårt spel och att vinna tajta matcher är en stor skillnad. Vi har ett självförtroende i att vi kommer att vinna jämna matcher, säger Regin.

"Vet om att laget är väldigt bra"

På måndag fortsätter grundserien i Riga för Jokerit. I mars startar allvaret.

På söndag går vi igenom SKA-matchen. De här spelarna är kritiska mot sig själva och lär hitta mycket att förbättra― Lauri Marjamäki

Jokerit har aldrig varit nära att spela om KHL-titeln. Är det dags under klubbens sjätte säsong i ligan? Att vara bäst mitt i vinter är ingen merit i slutspelet, men det ger åtminstone en fast grund att skjuta fart från.

– Jag tycker att vi har potential till precis vad som helst. Vårt spel är definitivt inte fulländat och vi kan inte sprätta med hängslena nu. Vägen till våren är lång, men potentialen finns till vad som helst, säger Lepistö.

– Vi har hela tiden vetat om att vi har ett riktigt bra lag på pappret, men man kan utvärdera vilken potential laget hade efter slutspelet. Vi har alltid spelat bra i grundserien, men nu ska vi vara som bäst i slutspelet, säger Regin.

När Marjamäki ger sin syn på Jokerits styrka lyfter han på locket till lagets vardag.

– På söndag går vi igenom SKA-matchen. De här spelarna är kritiska mot sig själva och lär hitta mycket att förbättra. Att spelarna ser det är allra viktigast. Vi har vårt driv i spelet, självförtroendet och energin.

– Nu litar vi på det vi sysslar med på isen.

Läs också