Hoppa till huvudinnehåll

HS: Kulturrådet Veijo Baltzar fortfarande häktad - medhjälparen släpptes

En mörkhårig man i läderrock.
Veijo Baltzar misstänks för människohandel och sexuellt utnyttjande En mörkhårig man i läderrock. Bild: Lehtikuva Veijo Baltzar

Den kvinnliga medhjälparen till brottsmisstänkte kulturrådet Veijo Baltzars har släppts från rannsakningshäktet. Enligt kvinnans försvarsadvokat borde hon uppfattas som ett offer, skriver Helsingin Sanomat.

Kriminalkommissarie Saara Asmundela säger till Helsingin Sanomat att det inte finns några skäl att hålla den 36-åriga kvinnan bakom lås och bom längre, men misstankarna kvarstår.

Veijo Baltzar själv är kvar i rannsakningshäktet.

Själv ett offer?

Kvinnan bestrider att hon skulle ha varit inblandad i människohandel. Enligt kvinnas advokat borde hon i stället uppfattas som ett av Baltzars många offer.

Det var i november i fjol som Baltzar och hans medhjälpare greps misstänkta för grov människohandel. Senare utvidgades utredningen till att för Baltzars del också gälla sexuellt utnyttjande.

Lockade teaterintresserade flickor till sitt hem

Baltzar ska ha lockat unga flickor till sitt hus i Gammelboda i Ekenäs via sin teaterförening Drom.

Gripande av Baltzar och hans medhjälpare genomfördes med en stor polisoperation, där tiotals polisbilar och ett bepansrat fordon ingick. Razzian utfördes den 19 november.

Åtal i fallet ska väckas senast den 6 februari.

Läs också