Hoppa till huvudinnehåll

Långa måltorkan över för Teuvo Teräväinen – assistkungen Esa Lindell gjorde sin bästa match på nästan två år

I 16 matcher lyckades Teuvo Teräväinen inte med målskyttet men i nattens match mot Washington satte han till slut punkt för den långa torkan. Esa Lindell gjorde i sin tur tre poäng när Dallas besegrade Detroit.

Teuvo Teräväinen har hyllats för sina insatser den här säsongen. Tillsammans med Sebastian Aho har han varit en tongivande spelare i ett Carolina som tillhör seriens bästa lag.

Jokerit-produkten har försett sina lagkamrater med fenomenala passningar under hösten men på målfronten har det varit desto trögare. Innan nattens match mot Washington hade han inte nätat på hela 40 dagar.

Men i början av den sista perioden kom det efterlängtade målet. Teräväinen tog sin position till höger när Carolina spelade i powerplay. Sebastian Aho jobbade fram pucken och ”Turbo” prickade in 2–4-reduceringen.

Målet var Teräväinens åttonde den här säsongen och totalt har han gjort 41 poäng på 41 matcher och toppar Carolinas interna poängliga.

Hoppa över Twitterpostning

Dessvärre för Carolina blev det ingen pangstart på det nya året. Laget fick in ytterligare en reducering i den sista perioden men Washington vann med 4–3.

– Det känns som att varje gång vi möter Washington blir det tajta matcher med många målchanser. Vi kunde verkligen ha vunnit den här matchen, vi avslutade bra och hade många chanser att kvittera, säger Carolinas tränare Rod Brind’Amour på klubbens webbplats.

Matchens lirare var utan tvekan Washingtons målvakt Ilja Samsonov. Ryssen räddade 38 skott varav 18 i den första perioden.

– Jag gillar att ha mycket att göra, säger Samsonov efter matchen och hyllas av lagkamraten Lars Eller.

– Han har överträffat alla förväntningar som man kan ha på en rookie. Emellanåt kan det gå två veckor mellan matcherna men han kommer in och levererar. Jag kan inte komma på en match där han inte varit bra, säger dansken.

Lindell och Hintz matchvinnare för Dallas

I Dallas tog Stars emot Detroit Red Wings och det var finländarna som låg bakom hemmalagets seger. Roope Hintz gjorde ett mål och spelade fram till ett medan Esa Lindell noterades för tre passningspoäng.

I mitten av den första perioden fick Dallas ett 2 mot 0-läge i boxplay. Lindell spelade fram Hintz som dunkade in 1–1-kvitteringen.

– De spelade kanske lite ofokuserat i powerplay. Jag såg läget och pucken studsade till mig. Jag var lite förvånad att när jag såg att Roope var med i anfallet, säger Lindell efter matchen.

Esa Lindell med pucken i matchen mot Detroit.
Esa Lindell spelade fram till tre mål mot Detroit. Esa Lindell med pucken i matchen mot Detroit. Bild: AFP / Lehtikuva ishockey,NHL,Esa Lindell

I början av den andra perioden fick Hintz och Lindell varsin assist när Radek Faksa gjorde 2–1. Lindell sköt från blålinjen och Faksa styrde in ledningsmålet i powerplay.

Lindells tredje poäng kom i slutet av matchen när Andrej Sekera fastställde slutresultatet 4–1 i tom bur.

– Den här matchen var en utmaning för oss efter utomhusmatchen men vi levererade och vann, säger Lindell.

Lindell gjorde tre poäng i en och samma match för första gången på nästan två år. Han utsågs till matchens andra stjärna. Den tredje stjärnan gick till Roope Hintz.

I matchen gjorde också Joel Kiviranta sin NHL-debut. Världsmästaren från i våras spelade åtta och en halv minut och sköt tre skott på mål men noterades inte för någon poäng.

– Han var lite nervös i första perioden, som man kan förvänta sig. Vi spelade mycket i boxplay i de två första perioderna och det gjorde att han tappade lite rytm. Jag är ändå väldigt nöjd med hans insats, säger tränaren Rick Bowness.

Resultat:

Carolina – Washington 3–4
CAR: Teräväinen 1+0, +/-0, 22:38
CAR: Aho 0+1, +/-0, 22.05
CAR: Haula 0+0, +/-0, 16:01

Dallas – Detroit 4–1
DAL: Hintz 1+1, +2, 14:57
DAL: Lindell 0+3, +1, 25:26
DAL: Heiskanen 0+0, -1, 24:31
DAL: Kiviranta 0+0, +/-0, 8:37

Bildkälla: Viasat

Läs också