Hoppa till huvudinnehåll

Mardrömsstarten krossade Finlands gulddrömmar – Kanada utklassade Juniorlejonen: "Vi var inte alls redo"

Det var inget snack om saken, Kanada var flera nummer större än Finland i dagens semifinal i junior-VM. Matchen var i princip avgjord redan i den första perioden, efter en chockstart av Kanada. I morgon spelar Juniorlejonen bronsmatch mot Sverige.

USA lyckades inte överlista Justus Annunen och det finländska försvaret en enda gång på 60 minuter i kvartsfinalen. Kanada hade inte lika svårt att få hål på den finländska stjärnmålvakten.

Kanada lyckades nämligen göra det tre gånger på tre minuter och 55 sekunder i matchinledningen. Finland fick med andra ord en mardrömsstart på kvällens semifinal i junior-VM.

Allting gick Kanadas väg inledningsvis. Connor McMichael prickade in ettan efter knappt två minuter och dryga minuten senare fortsatte Alexis Lafreniere den kanadensiska anstormningen med att lyfta in 2–0 med backhand.

– Då starten såg ut så där har även jag misslyckats. Vi var inte alls redo för kamp, säger Finlands chefstränare Raimo Helminen.

– Vi borde ha varit starkare i försvaret direkt från starten, tycker backen Anttoni Honka, samtidigt som han erkänner att en viss nervositet syntes i lagets spel i matchstarten.

Helminen försökte väcka Juniorlejonen med timeout, något som inte hade önskad effekt på laget. I stället drev Jamie Drysdale med pucken och avslutade rappt in 3–0.

– Efter vår timeout blev spelet lite bättre, men vi skulle ha behövt göra mål som skulle ha gett energi, fortsätter Helminen.

Raimo Helminen ropar åt Juniorlejonspelarna.
Raimo Helminen försökte väcka Juniorlejonen med timeout. Raimo Helminen ropar åt Juniorlejonspelarna. Bild: Lehtikuva Raimo Helminen,Finlands herrjuniorlandslag i ishockey

Tabbe av Annunen

Juniorlejonen till slut stopp på den kanadensiska chockstarten och kunde börja skapa en del egna chanser.

Men Finland skulle få ännu en kalldusch i perioden och denna gång i form av något så sällsynt som en tavla av Justus Annunen.

Annunen skulle täcka en lös puck framför sig, men fick aldrig kontroll på pucken. I stället var Aidan Dudas snabbare och kunde flytta pucken till Ty Dellandrea, som satte den förbi Annunen – 4–0 var ett faktum.

– De spelade bra och vi fick inte alls spelet att rulla på, säger Matias Maccelli.

Ty Dellandrea och det finländska försvaret kämpar om pucken.
Justus Annunen får ta på sig Kanadas fjärde mål. Ty Dellandrea och det finländska försvaret kämpar om pucken. Bild: /All Over Press Justus Annunen,Ty Dellandrea

Ingen vändning

I den andra perioden släppte Kanada sitt grepp om matchen en aning och Juniorlejonen kunde bygga upp en del chanser.

Kanada spelade smart och Finland fick inte till något reduceringsmål. Däremot lyckades Kanada överlista Annunen en gång i mittenperioden.

Detta i samband med Finlands första tvåminutersutvisning för kvällen. Kanada bjöd på en minut av powerplaydominans innan superlöftet Alexis Lafreniere satte in 5–0 med sitt andra för kvällen.

I och med 17-åriga Lafrenieres andra mål var matchen klappad och klar. Finland lyckades inte spräcka Kanadamålvakten Joel Hofers nolla i den sista perioden heller, matchen slutade 5–0 för Lönnlöven.

– Om vi skulle ha spelat bra så skulle vi ha haft en fin chans, men i dag var vi inte bra. Kanada var effektiva, summerar Helminen.

För Finlands del blir det alltså bronsmatch i morgon. Där möter man Sverige, matchen börjar klockan 16.00.

– Klart att dagens resultat är en stor besvikelse, men vi ska försöka komma över det snabbt och vända blicken mot morgondagens match. Det blir fint att spela bronsmatch mot Sverige, konstaterar i sin tur lagkaptenen Lassi Thomson.

Kanada får försöka få revansch på Ryssland i finalen. Ryssland krossade Kanada med hela 6–0 i gruppspelet, morgondagens final börjar klockan 20.00.

Resultat, JVM-semifinaler:

Sverige – Ryssland 4–5 efter förlängning (2–3, 1–0, 1–1, 0–1)
Kanada – Finland 5–0 (4–0, 1–0, 0–0)

Läs också