Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges väntan på nästa JVM-guld fortsätter – Ryssland knep finalplatsen efter förlängningsdrama i galen semifinal

Poängkungen Nils Höglander tog ett tidigt matchstraff och målvakten Hugo Alnefält stod för en rejäl tavla i den första perioden. Sverige kom ändå tillbaka i dagens första semifinal i junior-VM som till slut avgjordes i förlängning. Där var Ryssland starkare och laget är klart för sin första JVM-final på fyra år.

Sverige har bara tagit två guld i junior-VM, det senaste år 2012. Något nytt guld blir det inte i år heller, Juniorkronorna fick ge sig mot Ryssland i en ytterst dramatisk match efter ett avgörande i förlängningen.

Det var verkligen full fart framåt i den första perioden av JVM-semifinalen. Matchen fick en rivstart, då Sverige öppnade målskyttet redan efter 16 sekunder, när Rasmus Sandins skott från blålinjen slank in.

Rysslands vändning lät inte vänta på sig. Tre minuter in i matchen kvitterade Ivan Morozov på powerplay.

Strax efter det drabbades Juniorkronorna av ett tungt bakslag, då turneringens poängkung Nils Höglander åkte på matchstraff efter en armbågstackling.

Svenska förbundskaptenen Tomas Montén tyckte att domen var korrekt.

– Solklar. Det är klart det inte är meningen, någonstans är han ute efter att skydda sig själv. Men nej, inget snack om den, sade tränaren till TV6 enligt Expressen.

Ryssland passade på att utnyttja efterföljande powerplay, genom Alexander Khovanov som prickade in ledningsmålet.

Och Sverige skulle fortsätta att ha det motigt i den första perioden. Juniorkronornas målvakt Hugo Alnefelt hade gjort en lysande turnering inför dagens semifinal, men mot Ryssland svarade han för en rejäl tavla.

18-åringen åkte ut från sitt mål för att rensa ut pucken, men stod för ett totalt misslyckat försök och Yegor Sokolov kunde runda Alnefält och sätta in trean.

En kvart in i matchen kom redan drabbningens femte fullträff. Målkungen Samuel Fagemo reducerade för Sverige då Juniorkronorna fick spela powerplay. Strax därefter dansade pucken på mållinjen bakom den ryska målvakten Jaroslav Askarov, utan att gå in.

– Vilken fullständigt totalt galen matchinledning det här har varit, summerade Yle Sportens kommentator Christoffer Herberts i direktsändning.

Alexandr Khovanov kysser lagmärket.
Alexander Khovanov firade vilt framför det svenska båset efter sitt 2–1-mål. Alexandr Khovanov kysser lagmärket. Bild: /All Over Press Rysslands herrjuniorlandslag i ishockey

Svängig match

Resten av matchen bjöd inte på en lika färgsprakande målkavalkad som öppningsperioden.

Den andra perioden bestod i stället av mer kontrollerad hockey, och ett mål – en kvittering av Sverige. Även denna gång genom backstjärnan Rasmus Sandin.

Även Alnefält fick en revansch i samma period, då han stoppade ett ryskt drömläge med klubbskaftet.

Två av tre ryska utvisningar hade resulterat i svenskt mål i de två första perioderna och samma mönster upprepade sig i period tre. Nils Lundkvist förde Juniorkronorna upp i ledning, samtidigt som Maxim Sorkin satt utvisad.

Ryssland gav ändå inte upp och Yegor Sokolov såg med sitt 4–4-mål till att matchen gick till förlängning. Målet var Sokolovs andra i matchen.

I förlängningen fick Ryssland en till tvåmålsskytt. Det svenska försvaret lyckades inte stoppa Ivan Morozovs starka framfart och 19-åringen avgjorde matchen.

– Jag känner ingenting just nu, jävligt besviken att vi inte lyckas ta oss vidare. Vi visar upp en bra karaktär, vi har spelat hur mycket boxplay som helst. Det är ändå en stark insats även om det blir som det blir, säger Juniorkronornas kapten Adam Ginning.

Rysslands motståndare i finalen avgörs senare i kväll. I den andra semifinalen möts Kanada och Finland. Matchen börjar klockan 20 och sänds direkt i TV2 och på Arenan, med Christoffer Herberts som kommentator på svenska.

Resultat, JVM-semifinaler:

Sverige – Ryssland 4–5 efter förlängning (2–3, 1–0, 1–1, 0–1)

Kanada – Finland 20.00

Läs också

Nyligen publicerat - Sport