Hoppa till huvudinnehåll

Athina och Daniel bytte Rhodos mot Jakobstad – "Vi har en mycket bättre livskvalitet i Finland"

Daniel Keleperas och Athina Pavli på torget i Jakobstad.
Daniel Keleperas och Athina Pavli på torget i Jakobstad. Bild: Yle/Mikaela Löv greker,Jakobstad,inflyttning

Daniel Keleperas och Athina Pavli bytte solskenet på Rhodos mot mörker och kyla i Jakobstad. Daniels finländska rötter kallade och Athina var inte sen att haka på. Nu bygger de sin framtid i Jakobstad.

I slutet av oktober när många finländare gärna åker söderut till solen och värmen, gjorde Daniel Keleperas och Athina Pavli precis tvärtom. De packade ihop sitt hem på Rhodos för att flytta till Jakobstad.

Den 25 oktober landade de på Helsingfors-Vanda flygplats. Den finländska vintern skrämmer inte paret.

- Vi har kommit hit varje år i december, så vi visste vad som väntade oss, säger Athina.

- Vi bryr oss inte om kölden och mörkret, vi har haft sol så att det räcker. Vi kan leva i mörker länge, säger Daniel och skrattar.

Rötter i Norrby

Daniel Keleperas mamma kommer från Norrby i Kronoby och han har därför tillbringat lov och semestrar i Finland och pratar svenska. För Athina är språket främmande, men hon hälsade på i Norrby redan för åtta år sedan tillsammans med Daniel och hela hans familj.

- Athina gillade Finland direkt, säger Daniel.

- Jag tycker om den finländska livsstilen. Det är en bra livskvalitet att bo i Finland. Arbetslivet, skola och vården fungerar mycket bättre här än i Grekland, säger Athina.

En dröm om att återvända

För två år sedan kom Daniel och Athina tillbaka till Finland, bara de två, och då väcktes tanken på en flytt. Paret åkte hem till Rhodos och sparade ihop pengar för flytten.

- Det var en dröm jag hade, jag ville göra någonting för mig själv. Min mamma flyttade till Grekland och nu flyttar jag hit. Hon skojar om att mina barn i framtiden säkert flyttar tillbaka till Grekland, säger Daniel.

Athina säger att i Finland finns det större möjligheter att utbilda sig, i Grekland måste man bekosta studier ur egen ficka.

- Om du inte har en rik familj så går det inte att studera. Skillnaden är kanske svår att förstå för den som är född och uppvuxen i Finland, säger Athina.

Paret tycker om att resa och Daniel säger att flytten var en rikedom också på så sätt att de får en inblick i olika kulturer och levnadssätt.

- Jag är avundsjuk på finländarna, därför kom jag hit, säger Daniel och skrattar.

Athina och Daniel vill stanna i Finland.
Athina och Daniel vill stanna i Finland. Athina och Daniel vill stanna i Finland. Bild: Yle/Mikaela Löv greker,Jakobstad,Österbotten

Jobb och språkstudier

I Grekland arbetade paret inom turism och hyrde ut bostäder till turister och Daniel hyrde ut och reparerade cyklar. Därför flyttade de på hösten, när turistsäsongen var över.

Daniel har dubbelt medborgarskap och han har hittat jobb. Athina väntar på en intervju med TE-byrån för att få en intergrationsplan och kunna börja studera svenska.

- Det tar lite tid. Fast både Grekland och Finland är EU-länder så är det inte helt enkelt att flytta. Det krävs en hel del pappersarbete, säger Athina.

Nu vill Athina först lära sig svenska och Daniel planerar att arbeta och studera finska vid sidan om.

Finländarna är mindre sociala än greker

Athina säger att finländarna inte är lika sociala som grekerna. I Grekland pratar alla med alla hela tiden. I Finland håller man mera avstånd.

- Det passar oss, vi är ganska lugna och tysta och inga stora sällskapsmänniskor. Jag känner mig mera lik finländarna på det viset, säger Athina.

- Vi känner oss lite annorlunda än de flesta greker, vi passade inte riktigt in. Därför känner vi också samhörighet med finländarna. Vi pratar inte så mycket med varandra heller och har inga vänner, säger Daniel och skrattar.

Athina säger att Rhodos är underbart som resmål, men inte lika underbart när det gäller vardagsliv. Det är svårt att hitta fast jobb och arbetsdagarna är långa. Därför är det svårt för unga människor att bilda familj och skapa en stabil vardag.

Det är i Jakobstad som paret vill utbilda sig, arbeta och bilda familj.

- Här vill vi bygga vårt liv och bilda familj, säger Athina.

Vill arbeta inom vården

Athina uppskattar också den finländska äldrevården. På Rhodos finns det inget skyddsnät för de äldre. Familjerna tar hand om de gamla, men ibland är det svårt att få vardagen att gå ihop och alla äldre har ju inte familjer.

- Ni tar hand om era äldre, det är något jag uppskattar och jag vill utbilda mig och arbeta inom vården i Finland, säger Athina.

Framgångsrika landsvägscyklister

Paret har en bakgrund som framgångsrika cyklister. Athina är trefaldig grekisk mästare i landsvägscykling och Daniel har gjort samma bedrift två gånger.

Nu väntar de på att få cykla i den finländska naturen och planerar att köpa cyklar till sommaren. Men först ska de lära sig skida.

- Jag har inte ens besökt Fäboda tidigare. Vi har mest varit hos familjen i Norrby. Så det ser jag fram emot. Vi har mycket att upptäcka och utforska, säger Daniel.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten